Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lesz tökéletes az önjáró fűnyíró?

2016. április 25., hétfő 09:32

A többségében magyarok lakta szlovákiai Fülekben a gimnáziumi tanárok kitaláltak egy középiskolai vetélkedőt, és ehhez Salgótarjánban kerestek partnert, mert nemzetközi versenyt akartak indítani. Besétáltak középiskolákba, de gyakorlatilag elzavarták őket, nem találtak érdeklődőt. A Budapesti Gazdasági Főiskola kihelyezett karán azonban tárt karokkal fogadták őket, és ennek a szakmai együttműködésnek az eredménye a 1996 óta évente megrendezett Infoprog verseny.

A verseny egyik fő célja, hogy a magyar fiatalok megismerjék az informatikai tudás előnyeit, és mindenki sikerélménnyel menjen haza. A versenyt Pascalban és Excelben kell teljesíteni, a feladatokat ugyanis aszerint kellett kialakítani, hogy a résztvevők, a Kárpát-medence ötven középiskolája milyen gépparkkal rendelkezik, és hogy a diákoknak mit tanítanak.

„Távlati cél, hogy bárki a világ minden tájáról tudjon jelentkezni, hogy csak a magyar nyelv ismerete legyen alapfeltétel” - mondta Biro Albert, a szervezésben részt vevő Infotér egyesület elnökségi tagja. Ez azt jelenti, hogy nem csak hazánk közvetlen környezetéből várnának diákokat, hanem akár Ausztriából és Angliából is, ahol ma már rengeteg magyar él. Az Infotér azt is szeretné elérni 2018-ra, hogy a versenyen győztes diákok plusz pontszámokat kapjanak a hazai felvételiken.

Tavaly a lányok az informatikában volt a fő téma, idén azonban pénzügyi ismeretekkel összefüggő feladatokat kaptak a diákok, mert a programozás olyan képesség, ami a pénzügyi szektorban is hasznos lehet. Ebben a szektorban vannak sikeres magyar cégek is, mint például az IND, melyet 2014-ben vásárolt fel a Misys, a becslések szerint körülbelül húszmilliárd forintért.

A pénzügyben azok nyújtják a legnagyobb segítséget, akik a mindennapi beszédet tudják kódra fordítani

- mondta Oláh Márton, az FHB vezérigazgatója a díjátadást megelőző előadásában. Mint a bankigazgató kifejtette, személyes indíttatásból ment el a rendezvényre, mert ő is sokáig foglalkozott programozással.

Nekünk azt mondták a diákok, hogy a versenyfeladatokat nagyon könnyűnek találták, de a szervezők szerint ez nem mindenkire igaz, bőven voltak olyanok, akik minimális pontszámot szereztek. A kétnapos rendezvény idején futó kincskereső játék pedig a versenyfeladatnál is komolyabb kihívások elé állítja a fiatalokat. Ebben voltak már olyan rejtvények is, hogy egy videó- vagy hangfájlban elrejtettek kódot kellett megtalálni. 

A kincskereső feladatainak bonyolultságát a résztvevő diákok is megerősítették, pedig pont egy olyan társaságot sikerült megszólaltatni, akik mind a BME-re felvételiztek. Nekik konkrét terveik is vannak: egyesek a virtuális valósággal foglalkoznának, vagy apró áramköröket terveznének. Egyikük pedig már most tudja, hogy az önjáró fűnyírót akar építeni, mert ami most kapható, az messze nem tökéletes.

Rovatok