Index Vakbarát Hírportál

Totális kiberháborút indított az USA az IS ellen

2016. április 25., hétfő 15:24

Az Egyesült Államok új, a korábbinál sokkal szélesebb körű kiberháborút indított az Iszlám Állam (IS) ellen – írja az IT Café a New York Times (NYT) cikke alapján.

A Barack Obama elnök jelenleg is zajló európai egyeztetésein is szóba került műveleteket a hat éve megalapított katonai szervezet, a Kiberparancsnokság (Cyber Command) irányítja, célja pedig, hogy a kibertérben igen aktív IS digitális tevékenységét (propaganda, toborzás, kapcsolattartás, hekkertámadások) visszaszorítsák.

Az akciókat egy újonnan létrehozott csapat hajtja végre, melyet a Special Operations különleges egységek mintájára állítottak fel. A dolog jellegéből fakadóan kevés információt osztottak meg a nyilvánossággal, Ashton Carter védelmi miniszter tömören annyit közölt:

Kiberbombázást végzünk. Ilyet még sosem csináltunk.

Zavart akarnak kelteni

Hivatalos forrásokból a NYT annyit tudott meg, hogy korábban valamilyen módon sikerült behatolni a terroristák hálózataiba, hogy információkat szerezzenek, megismerjék a parancsnokok online viselkedését, taktikáit. A most következő fázisban megpróbálnak dezinformációkat terjeszteni, hogy megkönnyítsék az IS ellen harcoló csapatok dolgát, például egyszerűbben támadható helyekre orientálják a terroristákat. Egy másik típusú akcióban azokba a pénzmozgásokba akarnak beavatkozni, melyek az IS ellátását, utánpótlását szolgálják, például átutalásokat megakadályozni, illetve eltéríteni az összegeket.

Mindez legalábbis a kommunikáció szintjén hatalmas változás a Kiberparancsnokságnál, ők ugyanis még pár éve is tagadták, hogy támadásra alkalmas technológiákat fejlesztenének, azt hangsúlyozták, hogy ez egy kibervédelmi szervezet. Ugyanakkor sok száz millió dollárt költöttek arra, hogy a főleg megfigyelésre és hírszerzésre kifejlesztett technológiákat úgy alakítsák át, hogy azok támadásra is alkalmasak legyenek.

A NYT értesülése szerint komoly feszültség alakult ki a kérdésben az NSA-val, akik hírszerzőként attól tartanak, hogy az akciók hatására bezárulnak a megfigyelt csatornák, így nehezebb lesz az információszerzés. A katonák ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kibertámadás csak egyetlen eszköz az az IS ellen folytatott háborúban, és fő célja kommunikációs zavarok okozása.

Rovatok