Index Vakbarát Hírportál

Futurisztikus repülő lehet a jövő magángépe

2016. április 26., kedd 16:09

A Popular Science nemsokára kiosztja a 2016-os innovációs díjakat, az egyik jelölt a Valkyrie nevű magánrepülő, amit David Loury repülőmérnök tervezett. Loury inspirációért az autóiparhoz fordult, saját bevallása szerint főleg Maseratikat és Mercedes-Benzeket nézegetett. A kocsik dizájnmegoldásaiból állt össze az öt üléses, egyhajtóműves Valkyrie.

Külseje futurisztikus, de szép: az eleje konvex, a hátulja konkáv. A cél az volt, hogy a gép hatékony legyen és könnyen repülhető, ezért kapott egy kacsaszárnyat is, ami még több felhajtóerőt gyűjt a gépnek. Ezzel húsz százalékkal gyorsabban emelkedik, kevesebb üzemanyaggal, mint a hasonló gépek.

A gázkar és a kormányok mellé információs rendszert is kapott, Loury szerint „olyan egyszerű irányítani, mint egy autót”. Hajtóműve 350 lóerős, 1900 kilométeres a hatótávolsága, 480 a maximális sebessége.

Loury startupja, a Cobalt 2016 végétől várja az előzetes megrendeléseket a gép kísérleti  verziójára, a  a  Valkyrie X-re. A kereskedelmi, Co50 nevű modell 2017 közepén jöhet. Az ára 750 ezer dollár lesz (207 millió forint).  

Rovatok