Index Vakbarát Hírportál

Vírusokat találtak egy atomerőműben

2016. április 28., csütörtök 10:19

A Münchentől 120 kilométerre fekvő Gundremmingen atomerőmű számítógépeit vírusok fertőzték meg, többek között a W32.Ramnit és a Conficker is felbukkant a rendszerben, aggodalomra azonban nincs ok a szakértők szerint, mivel az érintett gépek nem csatlakoznak az internetre, így a kártevőket nem lehet arra használni, hogy illetéktelenek távolról vegyék át a vezérlést a tüzelőanyagrudak mozgatásával kapcsolatos adatok megjelenítéséért felelős eszközökön – írja az ITCafé.

A Ramnit kifejezetten cserélhető adathordozókon terjed, és adatlopásra, valamint távvezérlésre fejlesztették, így megvan azért az esély arra, hogy olyan gépre jut, ahonnan már értékes információkat lophat el. Egyébként mindkét vírus viszonylag régi, de az atomerőművekben is gyakran régi operációs rendszerek működnek.

A megfertőzött gépek mellett 18 adathordozón, főleg pendrive-okon is megtalálták a vírusokat, de az erőmű szerint csak az irodai gépekkel kerülhettek kapcsolatba, a termelési rendszerrel nem. Az F-Secure vezető kutatója, Mikko Hypponen szerint meglepően gyakran találkozni fertőzésekkel a kritikus infrastruktúrába sorolt rendszerekben, így az erőműveknél is – írja a Reuters.

Ezek azonban addig nem különösebben veszélyesek, ameddig nem kifejezetten az adott egység ellen lettek tervezve. „A legtöbb hétköznapi vírus anélkül terjed ezeken a helyeken, hogy figyelmet kellene fordítani rájuk” – fogalmazott a szakértő.

Rovatok