Index Vakbarát Hírportál

A Wikipedia is csak egy hatalmas bürokrácia

2016. április 29., péntek 13:54

Amerikai kutatók tanulmánya azt vizsgálta, hogyan állandósultak a társadalmi normák a Wikipedia közösségében. A kutatók szerint az oldal üzemeltetése ma úgy néz ki, mint egy vállalati bürokrácia. Az eredmények alapján az online enciklopédia egyáltalán nem annyira demokratikus és egalitárius, mint sokan gondolnák, ahhoz képest, hogy közösségi finanszírozásból, a közösség önkéntes tagjainak hozzájárulásaiból működik. A tanulmány a Future Internet című szaklapban jelent meg.

A kutatók 15 év szerkesztését és a közösség szervezéséről szóló speciális lapokat is elemezték a weboldal létrehozásától kezdve (a wiki minden változtatás, verziót megtart). 587 millió szerkesztést, 5 millió cikket, milliónyi vitalapot néztek meg.

Azt vizsgálták, hogyan változtak a társadalmi normák, ahogy a Wikipédia egyre nőtt. Készültek olyan lapok, amelyek a moderálási elvekről szóltak, adminisztratív információkat tartalmaztak, például, hogyan kell címet adni vagy idézni, és leírták azt is, hogy kell kinézni a tartalmaknak, hogyan lehet valami semleges, ellenőrizhető és propagandamentes.  

A kutatók szerint ezeket a lapokat nagyrészt a weboldal korai éveiben hozták létre, nagy részüket 2004-ben, amikor még csak 3 százaléka volt az oldal regisztráltjainak száma a 2007-es csúcshoz képest – azóta lassan csökken. 

A tartalmi útmutatókat a felhasználók kis csoportja készítette, még úgy is, hogy a Wikipédia elvileg decentralizált, és elvileg egyes részeinek külön szerkesztője, csoportja van. Ezzel pedig a gyakorlatban a befolyás, hatalom már centralizálódik: néhány szerkesztő van hatással a többi szerkesztői csoportra is, a hatalom hierarchikus, a tetején sűrűsödik, a „szuper szerkesztőkkel” – pont, mint a 20. századi vállalati bürokráciáknál.

Ráadásul, nagyon kevés új szerkesztő kerül fel ilyen magasra. Jinhyuk Yun, a kutatás vezetője szerint a tartalom monopolizálása probléma, amin dolgozni kell. A tanulmány szerint az enciklopédia indulásának elején lefektetett szabályokhoz, kialakult normákhoz volt kénytelen alkalmazkodni minden később érkező, akik nem értettek vele egyet, könnyen kiszorultak, mivel a hatalom a korai érkezőknél koncentrálódott. 

Rovatok