Index Vakbarát Hírportál

Még könnyebb lenne az FBI-nak a hekkelés

2016. április 29., péntek 16:35

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság az eddiginél is könnyebbé tenné az FBI-nak, hogy számítógépeket hekkeljen. Eddig egy-egy bíró csak a saját körzetében található számítógép feltörését engedélyezhette a nyomozóirodának, egy most jóváhagyott törvénymódosítás azonban lehetővé tenné, hogy bármelyik bíró bármelyik számítógéphez engedélyt adjon, bárhol is legyen az az országban, vagy akár a világban.

Az FBI lehetőségeit ezen a téren a szövetségi büntetőeljárási szabályzat 41. pontja (Rule 41) szabályozza. Ennek a lazítását az igazságügyi minisztérium már 2014-ben is kezdeményezte, és a Legfelsőbb Bíróság által kedden jóváhagyott változtatás úgy módosítaná, hogy ha a célszámítógép tartózkodási helye ismeretlen, vagy ha része valamilyen botnetnek (fertőzött számítógépek hálózatának), akkor bármelyik körzet bírója kiadhat engedélyt a meghekkelésére – vagy hivatalos kifejezéssel "hálózati nyomozati technikák" alkalmazására.

A minisztérium érvelése szerint erre azért van szükség, mert a nyomozások célszemélyei gyakran rejtik el a valódi tartózkodási helyüket (például a Tor-hálózat használatával). Ilyekor a jelenlegi szabályok szerint nem világos, hogy melyik bírónak állna jogában vizsgálatot elrendelni. Szerintük az nem változna ezzel, hogy milyen esetekben kaphatnának engedélyt.

Jogvédők szerint viszont ez az FBI létrejötte óta a hatóság megfigyelési jogköreinek legkomolyabb szélesítése lenne. Az ellenzőknek az az álláspontja, hogy a hatóság valójában arra használná az új szabályt, hogy megkerülje vele a hekkeléshez szükséges kongresszusi felhatalmazást. Sőt a Google szerint ezzel nemcsak az amerikai, de a világon máshol található gépekhez is túl könnyen hozzáférési engedélyt kaphatna az FBI. A változtatást nemcsak jogvédők és techcégek, de több politikus is ellenzi.

A Kongresszusnak december 1-ig van lehetősége közbelépni, ha ezt nem teszik meg, a módosítás automatikusan életbe lép.

Rovatok