Index Vakbarát Hírportál

Kötelezte a bíró, hogy használja az ujjlenyomatát

2016. május 2., hétfő 08:47

Bár még nem igazán tisztázódott az USA-ban, hogy egyáltalán törvényes-e az ilyesmi, egy friss esetben egy Los Angeles-i bíró arra kötelezte a vádlottat, hogy tegyen eleget a hatóságok kérésének, és az ujjlenyomat-olvasó használatával nyissa fel a telefonját.

Az FBI egy személyazonosság-lopási ügyben szerezte meg a bírósági végzést a gyanúsítottal szemben, és további érdekesség, hogy minderre alig 45 perc kellett – ennyi telt el a letartóztatás és a végzés kiadása között, ami valószínűleg valamiféle rekord is lehetne.

A gyanúsított, egy bizonyos Paytsar Bkhchadzhyan nevű nő nem ellenkezett, és teljesítette a bíróság (és az FBI) utasítását. Szakértők szerint ugyanakkor a végzés sérti az USA alkotmányának ötödik módosítását, amely egyebek mellett a büntetőeljárások során elkövetett túlkapásoktól véd. Az ötödik kiegészítés szerint senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy saját maga ellen tanúskodjon. Az ujjlenyomat használata nem feltétlenül egyezik meg a tanúskodással, a telefon képernyőzárjának feloldása már kevésbé közvetett információátadás, hiszen a hatóságoknak amúgy jóval kevesebb lehetőségük van a telefonnal.

Az Engadget szerint a precedens ebben az esetben a hatóságok mellett áll: egy 2014-es virginiai per ítélete szerint az ujjlenyomat megadására kötelezni valakit még oké, a határvonalat a jelkód megadása jelenti, de talán épp ez az ügy lesz az, amely miatt ez a vélekedés megváltozik.

Rovatok