Index Vakbarát Hírportál

Újra száll a napelemes repülő

2016. május 2., hétfő 15:45

Megint a levegőbe emelkedik a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép. Ez az a gép, amely korábban meg akarta kerülni a Földet csak napelemeket használva, hogy a megújuló energiákra hívja fel a figyelmet.

Most az arizonai Mojave sivatagból indulna és a Phoenix Goodyear repülőtérre menne. Az út 16 óráig tartana. Andre Borschberg pilóta magyar idő szerint délután kettőkor indul útnak A Mojave sivatagból, Arizonából. Borschberg saját maga finanszírozza a repülő fejlesztését svájci kollégájával, Bertrand Piccarddal. Mindketten repültek már a géppel.

A Solar Impulse 2-vel tavaly próbálták megkerülni a Földet, akkor Abu Dhabiból indultak. A leghosszabb úton, Japán és Hawaii között azonban meghibásodtak az elemei, így kénytelen volt leszállni. A csapatnak több hónap kellett, hogy megjavítsa ezeket.  Akkor Bertrand Piccard volt a pilótája.

A repülő szárnytávolsága sokkal nagyobb, mint egy jumbo jetnek, egyszerűen kell a hely a sok napelemnek. Ugyanakkor jóval könnyebb, nagyjából olyan nehéz, mint egy családi autó. A napelemekből szerzett energiát el is tudja raktározni, hogy akkor is repülni tudjon, amikor épp nem süt a nap.

Rovatok