Index Vakbarát Hírportál

Európába jön a fizetős SoundCloud

2016. május 3., kedd 13:13

A német online zenei szolgáltatás, a SoundCloud az Egyesült Királyságba és Írországba is elindítja fizetős szolgáltatását, a SoundCloud Go-t. Néhány hete ugye az Egyesült Államokban indult el a Spotify és az Apple Music mintájára a havi előfizetéses szolgáltatás.

A SoundCloudon a lényeg, hogy várki feltöltheti és népszerűsítheti saját zenéjét, vagy audio fájljait. A hirdetésmentes használathoz a felhasználóknak havi 9,99 fontot (Írországban 9,99 eurót) kell fizetni.

A zenestreamelő szolgáltatásoknál nagy növekedést tapasztaltak az utóbbi időben. Tavaly például 5 milliárd dollárt költöttek előfizetésekre a felhasználók, ez 70 százalékost növekedés a korábbi évhez viszonyítva.

A streamelés még gyerekcipőben jár, mondta Eric Wahlforss, a SoundCloud társalapítója és technikai vezetője. A SoundCloud még messze nem nyereséges üzlet, most még abban a szakaszban vannak, amikor még nagyon sok befektetésre van szükség a növekedéshez. A szolgáltatásnak 175 millió felhasználója van, de azt nem árulta el, körülük hányan fizetnek is érte.

A Spotifynak március végén 30 millió előfizetője volt, az Apple Music pedig korábban tízmillió előfizetőről számolt be. A SoundCloud fizetős szolgáltatása még nagyon kevés országban elérhető, de azt tervezik, hogy hamarosan a világ több országában is elő lehet majd fizetni rá.

Rovatok