Index Vakbarát Hírportál

Mérje már meg az internetét!

2016. május 3., kedd 06:58

A fogyasztók közreműködése nélkül csak döcögve működhet a fogyasztóvédelem, és sajnos a hazai internetezők közül kevesen vesznek részt ebben a munkában. A távközlési szolgáltatásokat felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly nyáron elindított oldalára, a szélessáv.net-re már sokan rátaláltak, de kevesen használják jól.

Az internethasználók nagy többsége még nem tudatosan végez méréseket

– mondta az NMHH, amikor a fogyasztóvédelmi oldallal szerzett tapasztalatokról kérdeztük őket. Az internetelérés olyan szolgáltatás, aminek állandóan változnak a jellemzői, ezért a néhány alkalommal elvégzett spontán mérés nem ad valós képet a minőségi jellemzőkről. A többség csak 2-3 alkalommal méri meg a net sebességét, a rendszeresen szoftveres mérést végzők aránya csupán 2-3 százalék, közölte az NMHH. 

A mérőrendszert tavaly augusztus 19-én indították el, azóta a felhasználók regisztráció nélkül körülbelül 130 ezer (128 919) mérést végeztek el. A regisztrált júzerek száma 10 436, ők mostanáig 66 597 mérést végeztek el. A regisztráció azért fontos, mert ennél lehet megadni mérési helyhez tartozó címet és irányítószámot.

A regisztráltan végzett szoftveres mérésszám területi lefedettségben és időbeni eloszlásban jelenleg még kevés az országos reprezentatív mérési eredmények előállításához.

Az NMHH abban bízik, hogy év végére elegendő adat áll majd rendelkezésére az országos internetes infrastruktúra jellemzésére. Elképesztően fontos lenne, hogy ez az információ akár már év vége előtt meglegyen, ezért arra kérjük olvasóinkat, próbáljanak gyakrabban mérni, lehetőleg regisztrálva. Ne csak akkor, ha úgy érzik, nem teljesül a netszolgáltató ígérete, és a hozzáférés lassabb a vártnál. Az is fontos lenne, hogy az elégedettek is időnként helyzetjelentést adjanak egy-egy méréssel, mert

ha egyszer mégis problémájuk lesz, lesz mire visszamutogatni, hogy volt ez jobb is.

A szélessáv.net-en lementhető és kinyomtatható táblázatban és grafikonon is megjelennek a mérési adataink, tehát igazán könnyű nyomon követni a változást. 

Ahol nagyon zűrös a helyzet, az NMHH hardveres mérőeszközzel is támogatni tudja az előfizető küzdelmét a szolgáltatóval. Ezek az eszközök automatikusan, rendszeres időközönként elvégzik a méréseket, így bár sokkal kevesebb van belőlük (most éppen 185-et használnak országszerte), ezekkel rendkívül sok mérést végeztek el: mostanáig több mint 340 ezret.

Sajnos vannak, akik néhány nap után a hardvert is végleg kikapcsolják, vagy csak bizonyos napszakban kapcsolják be, így az NMHH képtelen nyomon követni a szolgáltatás minőségének időbeni változásait.

Közpénzből akadályt

Olvasónk hívta fel a figyelmünket rá, hogy a Szélessáv.net oldal nem akadálymentes, magyarán a vakok és gyengénlátók nem tudnak rajta sebességet mérni. Ez egy közpénzből készült oldal esetében igencsak problémás, sőt, törvénysértő. Pedig csak a megfelelő szabványokat kell betartani, hogy mindenki kényelmesen tudja használni az oldalt. 

Az NMHH közölte, hogy már dolgoznak a szélessáv.net oldal akadálymentesítésén, amelyet várhatóan néhány hónapon belül fejeznek be annak érdekében, hogy a vakok és gyengénlátók is használhassák a szolgáltatást. A fejlesztést összekötik a Flash kivezetésével, így az oldal még gyorsabbá, modernebbé válhat. Az akadálymentes verzió kialakításával pedig kiszélesedik majd a felhasználói kör, és e célcsoport is elkezdhet mérni.

Rovatok