Index Vakbarát Hírportál

A hosszú Reddit-threadek 80 százalékában megemlítik Hitlert

2016. május 5., csütörtök 15:42

Régóta sejtik, hogy lehet alapja Godwin törvényének, de most eljött az ideje annak, hogy számokkal bizonyítsák, tényleg létezik a jelenség. A Godwin törvény ugye azt mondja ki, hogy minél hosszabb egy internetes vita, annál valószínűbb, hogy valaki nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot.

Gyakran hivatkoznak erre a megállapításra, de ezidáig senki nem vette a fáradtságot arra, hogy megvizsgálja, ez tényleg így van-e. Egy statisztikus most nekiveselkedett a feladatnak.

Curious Gnu a Reddit threadjeit vizsgálta meg, több mint 4,6 millió kommentet nézett át és szkennelt át a náci és a Hitler szavakra keresve. Ezután azt vizsgálta meg, hogy mikor jelenik meg a beszélgetésben először a náci vagy a Hitler szó.

Azt találta, hogy ha egy thread eléri a 101 hozzászólást, akkor 15 százalék az esélye annak, hogy valaki megemlíti e két szó egyikét. Ezer hozzászólásnál ennek a valószínűsége már 70 százalék. Az ezernél is több hozzászólással bíró threadeknél már 78 százalék annak az esélye, hogy valaki megemlíti a nácikat.

Curious Gnu azt azért hozzáteszi, hogy ez nem bizonyítja a törvény létezését, hiszen azt nem vizsgálta, hogy milyen szövegkörnyezetben jelentek meg ezek a szavak. Csupán azt vette figyelembe, hogy egyáltalán megjelentek.

Rovatok