Index Vakbarát Hírportál

Romantikus könyveket olvastat a Google egy robottal

2016. május 5., csütörtök 16:17

A Google összesen 2865 romantikus regényt olvastatott el egy mesterséges intelligenciával annak érdekében, hogy fejlessze szövegértését. A végső cél, hogy javítsák a Google termékek felhasználóknak adott válaszát.

Andrew Dai projektvezető szerint az ilyen projektek több területen is hasznosak lehetnek, például természetesebbé teheti a keresők által adott válaszokat. A romantikus regények azért jók a mesterséges intelligenciának, mert nagyjából ugyanazt a sémát követik. Ez pedig lehetővé teszi a szoftvernek, hogy észrevegye az apró különbségeket a nyelvben.

Miután átrágta magát a regénytengeren, az AI-t arra kérték, hogy írjon maga is mondatokat arra alapozva, amit tanult. Ezeket aztán összehasonlította a regényekben található szöveggel, így folytatva a tanulást.

Elméletileg saját maga képes lenne már romantikus regényt írni. Nem ez lenne az első eset, amikor robot ír könyvet, mi is beszámoltunk néhány hete arról a japán robotról, amely egy novellát írt és bejutott az utolsó körbe egy irodalmi versenyen.

Rovatok