Index Vakbarát Hírportál

Több kormányzati szolgáltatást támadtak a hekkerek

2016. május 6., péntek 15:53

Kedden és szerdán több hullámban túlterheléses támadás ért egyes kormányzati szolgáltatásokat. Ez idő alatt a kormany.hu weboldal lassulása, illetve átmeneti elérhetetlensége volt tapasztalható - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) pénteken az MTI-vel.

A támadás túlnyomó részben külföldi infrastruktúra felhasználásával történt, és az ilyen jellegű akciókat    legtöbbször (egyes felmérések szerint az esetek 97 százalékában) fertőzött számítógépekkel, úgynevezett botnetekkel végeztetik el - írta az NKI. Á prilisban ugyanezek a kormányzati weboldalak voltak a célpontok, és a támadók ugyanezt módszert alkalmazták.

A védelmi intézkedéseknek köszönhetően az egyes szolgáltatások a támadás időtartamának "csak töredékében" voltak elérhetetlenek. A támadások megszűnésével a szolgáltatási színvonal minden esetben azonnal helyreállt.

Az NKI még vizsgálja, hogy történt-e adatlopás, vagy volt-e erre irányuló kísérlet.

A túlterheléses támadások önmagukban nem alkalmasak adatlopásra, "de azok nyomainak elfedésére felhasználhatják" - jegyezték meg a szakértők.

Legutóbb - április elsején 16 és 18 óra között, valamint 22 és 24 óra között, továbbá április 2-án 11 és 13 óra között - jelentős mértékű túlterheléses támadás tette időszakosan elérhetetlenné a kormányzati rendszerek egyes nyilvánosan elérhető szolgáltatásait.

A fő célpontok igazolhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal honlapja (kih.gov.hu), a kormany.hu és a Külgazdasági és Külügyminisztérium publikus szolgáltatásai voltak.

Rovatok