Index Vakbarát Hírportál

Emberi bőrből készül az okosórák vezérlése

2016. május 8., vasárnap 10:18

Az okosórák érintőkijelzője túl apró az ujjainkhoz, és senki sem fog belemenni olyan kompromisszumba, amit a péklapát méretű mobilokkal többé-kevésbé elfogadtunk. Néhány gyártó már a kijelzőt sem tartja fontosnak: a Withings teljesen kijelzőmentes Activitéje után most a Garmin is bemutatott egy minimalista megoldást, a Vívomove nevű órájában csak két vékony sáv jelzi, hogy aznap eleget mozogtunk-e. Kijelző hiányában nincs mit nyomkodni, a probléma egy huszárvágással megoldódott.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói is kitaláltak egy módszert, és ők mégis inkább kiterjesztenék az érintésre érzékeny felületet, de az óra méretének abszurd megnövelése nélkül. A SkinTrack nevű rendszer a felhasználó bőrfelületét köti össze az órával, magyarán az alkarunkon zongorázva tudjuk vezérelni a digitális kütyüt.    

Hogy ez működjön, elektródákat építettek az óraszíjba, és egy gyűrűt is viselni kell a másik kezünkön. A gyűrű által kibocsátott jeleket olyan pontosan érzékeli az óraszíj elektródája, hogy még az ujjunk mozgását is nyomon tudja követni. A SkinTrack még nem áll készen arra, hogy piacra dobják, csak a prototípusa készült el. A kutatóknak még ki kell találniuk, hogy miként kezeljék az izzadást, a mozgást, és az emberi test változatosságát.

Ha meg is lesz a végleges hardver, az ötlet még elbukhat, ha túl nehéz lesz hozzáigazítani az órára megírt appokat. Hasonló akadályba futott bele a Microsoft is a mobilos Kinect fejlesztésekor, pedig az is zseniális ötlet.

Rovatok