Index Vakbarát Hírportál

Élő koncertek lesznek a virtuális valóságban

2016. május 9., hétfő 10:00

A játékok és a pornó után a zeneiparba is betörhet a virtuális valóság. A koncerteket szervező Live Nations öt évre eladta a virtuális valósában történő közvetítések jogát NextVR nevű cégnek, és már idén nyáron lesz az első esemény.

„A megállapodás a hatalmas zenei fesztiváloktól a személyesebb koncertekig terjed” -  mondta David Cole, a NextVR társalapítója. Eleinte ingyenes lesz a közvetítés, de később megpróbálják majd fizetőssé tenni a virtuális részvételt, ahogy egyre kifinomultabbá válik technológia.

A nemrég elhunyt Prince-et hozta fel példaként Clay Bavorm a Google VR vezetője:

Ha néhány éve elkezdtük volna virtuális valóságban rögzíteni Prince koncertjeit, akkor most is elmehetnénk egy koncertjére, és olyan élmény lenne, mintha tényleg ott lennénk. 

Ezt a lehetőséget már elmulasztottuk, de a jövőben több ezer koncertfelvétel készülhet. A koncertközvetítés azért ideális terep a virtuális valósághoz, mert mindenki ugyanonnan szeretné látni az eseményt: ahonnan a legjobban lehet látni és hallani a zenészeket.

A koncertközvetítés további előnye, hogy sokkal egyszerűbb kiváló minőségű hangot átsugározni, mint a videót, és a koncerteken egyértelműen a hanghatások a legfontosabbak. A hangot is fel lehet venni 360 fokban, hogy más halljunk, amikor elforgatjuk a fejünket.

A tökéletes élményhez azonban még meg kell oldani, hogy kényelmesebbek legyenek a virtuális valóságot megjelenítő sisakok és hangszórók. Most csak annyit nyerhetünk a virtuális koncerttel, hogy nem öntik a nyakunkba a sört, nincs lökdösődés, és zavarják a kilátást egy előttünk csápolók.

Rovatok