Index Vakbarát Hírportál

Szívkatéterezést állított meg a vírusirtó

2016. május 9., hétfő 12:26

Veszélyes kórházi incidensről szóló jelentésére talált rá a Softpedia az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságánál. Az eset főszereplője egy Merge Hemo nevű kórházi számítógépes rendszer, mellyel az orvosok a szívkatéterezés folyamatát monitorozzák műtét közben. 

Az egyik operáció közben elsötétült a képernyő, és újraindult a számítógép, mert le kellett futnia egy teljes körű vírusellenőrzésnek.

Az ötperces leállásnak szerencsére nem lett súlyos következménye, és a Merge azonnal vizsgálatot indított, hogy kiderítse a hiba okát. Annyi már kiderült, hogy a kórház úgy állította be a vírusirtót, hogy óránként teljes ellenőrzés fusson le a gépeken. 

Tulajdonképpen érthető, hogy a kórházak szigorú vírusvédelmi politikát folytatnak, hiszen mostanában több egészségügyi intézmény lett zsarolóvírus áldozata (hazánkban is!), és az is elég nagy baj, ha emiatt válnak használhatatlanná a méregdrága berendezések. Ugyanakkor a fentihez hasonló leállásokat is el kell kerülni, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy néhány perces szünet emberéletet követel.

Rovatok