Index Vakbarát Hírportál

Japánban már több az elektromos töltőállomás, mint a benzinkút

2016. május 10., kedd 18:58

Az elektromos és hibrid gépjárművek gyors terjedésével ma már több elektromos töltőállomás van Japánban, mint benzinkút – írja az MTI. A Nissan által végzett felmérésre hivatkoznak, eszerint 35 ezer benzinkúttal szemben már 40 ezer az elektromos töltőállomások száma. Utóbbiak többsége magántulajdonban van.

A e-töltőállomások gyarapodásának lendületet adott az, hogy a japán kormány támogatást ad az elektromos vagy hibrid gépkocsik vásárlásához. Különösen az elektromos autók esetében az ázsiai ország messze lekörözi a világ más államait.

A piacnövekedés ösztönzésének fontos eleme a töltőinfrastruktúra fejlesztése. Mivel az elektromos töltés megfizethetőbb, a potenciális vásárlók félresöprik félelmüket attól, hogy távol otthonuktól nem fogják tudni felöltetni autójukat - idézte Joseph G Petert, a Nissan pénzügyi igazgatóját a Guardian.

Megfigyelők azonban emlékeztetnek arra, hogy a Nissan által közzétett adatokban szereplő e-töltők többségét magángarázsokban szerelték fel, és csupán egyetlen gépkocsi-tulajdonos használja. Az előrejelzések szerint az egyetlen használót kiszolgáló töltőállomások azonban hamarosan a múlté lesznek az Airbnb-hez hasonló szolgáltatás révén, amely lehetővé teszi, hogy a magántulajdonosok más gépkocsivezetőkkel megosszák töltőállomásuk használatát.

Rovatok