Index Vakbarát Hírportál

Akkor most húznánk itt egy jó vastag vonalat

2016. május 10., kedd 07:11

Megérkezett a bétatesztelőkhoz a Windows 10 nyári kiadásának próbaváltozata, és a múlt pénteken kiadott 14332-es változatban már benne van az egyik legérdekesebb újítás,

a virtuális vonalzó.

Az emberiség történelmében nagy hagyománya van a méricskélésnek, de a Microsoft operációs rendszerében nem a hossz számít, hanem hogy jól tudjunk játszani a cerkával. A tabletekhez adott műanyag végű, nyomásérzékeny, digitális cerkával.

Ez tök jól hangzik, mert a tabletek üvegén úgy csúszkál a cerka, mint a vaddisznók a téli Balaton jegén. Persze, műanyag vonalzót is ráfektethetnénk a kijelzőre, de nem akarjuk összekaristolni, és különben is, az is elcsúszkál, nem tudjuk odarögzíteni. Ezzel szemben a virtuális vonalzót csak odahúzzuk a kép megfelelő részére, és ott marad, mintha odaszögezték volna.

Még sok fejlesztési munka van ezzel a vonalzóval, mert egyelőre pontatlanul működik. Csak akkor lehet egyenes vonalat húzni, ha eleve a vonalzóval nagyjából párhuzamosan indítjuk el a ceruza hegyét. Elmarad az az élmény, ami a valódi vonalzónál megvan, hogy a cerka hegye belekapaszkodik, és végigszalad mellette. Ha a tableten merőlegesen haladunk a vonalzó felé, akkor egyszerűen csak megszakad a vonal.

Állítólag lesz görbevonalzó is a készletben (amit gyermekként valószínűleg mindenki szánkó- és/vagy korcsolyavonalzónak hívott).

A Windows Ink Workspace nevű alrendszert kimondottan a digitális ceruzával is kezelhető tabletekhez rakták össze. Lesz benne: 

Az értesítési panelről egy kattintással elérhetők az Windows Inkkel kompatibilis alkalmazások az Áruház kínálatából, így nem kell türelmetlenül hegyezni a digitális cerkát, hogy használni is tudjuk.

Rovatok