Index Vakbarát Hírportál

Robotbusz száguld egy német parkban

2016. május 10., kedd 15:17

A francia Navya az észak-németországi Bad Zwischenahn egyik parkjában is bemutatta a sofőr nélküli elektromos kisbuszait, amelyek 45 kilométer per órás sebességgel száguldoznak, és tizenöt utas fér el rajtuk. A gyártó szerint a Franciaországban is forgalomban lévő kisbusz az egyetlen teljesen automatizált sorozatgyártott jármű a piacon.

Közutakra egyelőre nem engedik ki a járművet, Németországban körülbelül 2030-ban válik lehetővé. A vevők sem tolonganak az átszámolva 62 millió forintba kerülő kisbuszért, ennyi pénzért ugyanis komolyabb méretű városi buszokat lehet közbeszerezni. Az Armából idén várhatóan hetvenet gyártanak le, és ebből negyvenet sikerült eladni.

Ebben a buszban a sofőrt műholdas navigáció, radar és más szenzorok helyettesítik, és a jármű egy előre beprogramozott útvonalon közlekedik. Távirányítani nem lehet, ami talán jobb is, mert így elkerülhető, hogy meghekkeljék és eltérítsék. Ha egy gyalogos túl közel merészkedik hozzá, akkor automatikusan megáll, hogy megelőzze a balesetet, és amikor az akku töltöttsége 10 százalékra csökken, a busz magától beáll a töltőállomásra. 

Rovatok