Index Vakbarát Hírportál

Meglepő tripet kapunk a Google-től

2016. május 11., szerda 10:54

A Google-nek mindene megvan, hogy egy remek utazós alkalmazást összerakjon: például rengeteg helyen ismeri a tömegközlekedési infókat, kezeli a repülőutakat, és a fél világ utazási információival tisztában van, elvégre a fél világ a termékeit használja. Talán csak a Facebooknak van akkora online ökoszisztémája és adatbázisa, mint a Google-nek, de keresésben a Graph Search még mindig sehol sincs a Google fő termékéhez képest, és a Bing Maps sincs köszönőviszonyban sem a Google Mapsszel. Nem is csoda, hogy ezt a sok adatot a Google valahogyan megpróbálja kihasználni.

Beszívja az infókat a Gmailből

Az biztos, hogy amikor kész lesz, nagyon hasznos app lesz a Google Trips. Kerülőúton már letölthető, de a cég nem kommentálja a létezését, pedig a júzerek rendesen rápörögtek - az is lehet, hogy az új, házon belüli startupprogramjuk egyik első terméke.

Élesben, olyan városban és országban próbáltam ki a még fejlesztés alatt álló alkalmazást, ahol még sosem jártam: az Egyesült Államokban, Phoenixben. Eddig meglepően kevés hasznát vettem, de ez valószínűleg változni fog.

A Trips elvileg (alapból bekapcsolva, de kikapcsolhatóan, rá is kérdez) kiszedi az emailjeinkből a hotelfoglalásokat, repülőjegyeket, ebből következtet, arra, hogy hová utazunk, illetve hol jártunk már. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Google által fejlesztett appról van szó, külön engedély nélkül ilyet más program nem csinálhat. A programnak azonban a mostani utamat nem sikerült beolvasnia, annak ellenére sem, hogy ugyanezt a Google Inbox (a Gmail felturbózott verziója) megtalálta. Rábukkant viszont az egyik korábbi, berlini utamra, ahhoz sok hasznos infót megjelenített.

Szerencsésre kézzel is hozzáadható város, így megadtam Phoenixet célpontként. Ezután választhattam, hogy 

A leghasznosabb funkció a látnivalók kigyűjtése. A rengeteg szavazat alapján előre válogatott lista tényleg jó helyekre vitt, ráadásul szűrhetünk kategóriák alapján is. Itt látszik, hogy beérett a Google energiája, amit abba pakolt, hogy a felhasználók értékeljék a helyeket (legutóbb külön programot indítottak erre, az értékelésekért például ingyenes tárhelyet lehet kapni). Az viszont itt is feltűnt, hogy a többi szolgáltatásukat azért nem elég mélyen integrálták. Nem biztos, hogy plusz hat véleményt akarok olvasni adott helyről, ha ehelyett láthatnám egyből a tömegközelekedési lehetőségeket, nemcsak úgy, hogy rányomok egy gombra, és átvisz a Mapsre. Az éttermeknél ugyanúgy bejött a rengeteg felhasználói értékelés, kategóriákba gyűjtve, konyha típusa szerint, vagy éppen a legolcsóbbat keresve listázhatjuk a helyeket, ez elég hasznos.

Jobb Európában, mint az USA-ban 

Ennél többet viszont nem kaptam az alkalmazástól, ami csak félig a Google hibája. Nem találtam vele például egyszerű boltot - de kiderült, hogy ilyen Phoenix felhőkarcolókkal telepakolt belvárosában nincs is. Mármint szó szerint: egyszerűen nincs. Viszont ezt az információt közölhette volna a program, ehhez meg már szerkesztő kellene. Talán lesz is.

Megnéztem, mit tud az app más célpontokon, például a korábbi berlini utamon. (Oké, kicsi a minta, de úgysem csak mindennap utazók fogják használni.) Sok mindent, amit hiányoltam Phoenixből: van egy gomb, ahol hasznos információkat gyűjtenek. Egy helyen megtaláljuk a kórházakat, vészhelyzetben hívható telefonszámokat, bevásárlással, pénzváltással, kommunikációval, például ingyenes wifivel kapcsolatos információkat. Nekem még beleférne város- és országszintű általános információs menüpont is, például a közlekedési táblák és lámpák különbségeiről vagy mondjuk kártyahasználatról, szokásos borravalóról, hotelfoglalási információkról is.

Elég idegesítő még, hogy a különböző Google-fiókok között lehet ugyan váltani, de ilyenkor újraindul az app. Márpedig a Google régóta arra ösztönöz mindenkit, hogy használjon, amennyi fiókot csak akar - sőt ideális esetben minimum kettő van, egy a munkára, egy személyesen. Az viszont nagyon jó, hogy az adott városhoz tartozó információk előre letölthetők, így ha nincs net, akkor is használhatjuk az appot. Csak amíg mondjuk a közlekedési információkhoz utána simán linkel a Mapsre, ezzel csak spórolni tudtunk az adatforgalomban, teljes offline megoldást nem kaptunk. Márpedig külföldön nem mindig van elérhető internet, amíg ilyenek az adatromaing-árak.

Rovatok