Index Vakbarát Hírportál

Kínai milliárdosok érzékeny adatai szivárogtak ki

2016. május 13., péntek 09:09

A Kínai Kommunista Párt vezetői és az ország milliárdosai közül többnek is közzétette a személyes adatait Twitteren egy ismeretlen, aki ezzel akarta demonstrálni, milyen könnyű kényes adatokhoz jutni a feketepiacon. A maga nemében ez volt az egyik legnagyobb online kiszivárogtatás Kínában – írja az MTI a South China Morning Post nevű hongkongi lap alapján.

A több tucatnyi érintett között van Jack Ma, a világ legnagyobb online piacterének, az Alibabának az alapító tulajdonosa, Vang Csien-lin, az ország leggazdagabb embere és a Wanda Group elnöke, de a Tencent vezére, a Xiaomi társalapítója és egy tartományi kormányzó is szerepelt a listán. Az érintettek és a közbiztonsági minisztérium se reagált még, de az eset felhívja a figyelmet a kínai adatvédelem krónikus hiányosságaira.

A közzétett adatok között voltak például az érintettek személyazonosító okmányaik részletei és a lakcímük. Egyeseknek a gyermekeire vonatkozó információk is nyilvánosságra kerültek. A "senfencseng" (személyi igazolvány) néven publikáló twitterező fiókját időközben bezárták, a posztokat törölték, de legalább két esetben megerősítették, hogy a közölt adatok pontosak voltak.

Bárkinek az adataihoz könnyű hozzájutni, függetlenül attól, hogy kormányzati hivatalnok vagy híres személyiség. Az átlagemberek információit megszerezni pedig olyan, mintha káposztát vennél

– üzente a világnak senfencseng.

Kínában, ahol 700 millió ember használja az internetet, és több mint 600 millióan rendelkeznek okostelefonnal, hivatalosan 2009 óta nem elérhető a Twitter szolgáltatása, de a nagy kínai tűzfal megkerülését szolgáló technikai megoldásokkal ugyanúgy használható, mint a szintén blokkolt Facebook.

Rovatok