Index Vakbarát Hírportál

Megint meghekkelték a nemzetközi bankrendszert

2016. május 13., péntek 08:59

A közelmúltban egy újabb kereskedelmi bank rendszeréhez fértek hozzá a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs rendszerén keresztül – írja az MTI a Reuters nyomán. A SWIFT szóvivője megerősítette a hírt, de nem mondta meg, melyik bank volt az áldozat, és hogy keletkezett-e anyagi kár.

A belgiumi székhelyű SWIFT április végén szólt az ügyfeleinek, hogy a 11 ezer pénzintézet által használt rendszerében több olyan incidens történt, amelyben rosszhiszemű bennfentes személyek vagy külső támadók pénzügyi műveleteket kezdeményeztek a hálózatba kapcsolt intézmények számítógépes rendszereiből.

Az eddigi legemlékezetesebb eset az volt, amikor februárban a bangladesi jegybanknak a New York-i Fednél vezetett számlájához fértek hozzá ismeretlenek, akik belépve a SWIFT-rendszerbe, a jegybank részéről 35 átutalási megbízást adtak a számlakezelőnek összesen 1 milliárd dollár értékben. Csak egy elíráson múlt, hogy végül mindössze 80 millió dollárt tudtak ellopni, de ez így is minden idők egyik legnagyobb egyösszegű banki csalása.

A banki hekkelések egyre nagyobb problémát okoznak, és általában is egyre több a kifinomult és nagyszabású kibertámadás a pénzintézetek ellen, ráadásul az ezeket elkövető csúcshekkerek gyakran működnek együtt a hagyományos alvilággal a zsákmány tisztára mosásában. Erről az aggasztó trendről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok