Index Vakbarát Hírportál

Kiképzőtiszt a csuklómon

2016. május 15., vasárnap 18:30

Akármennyire is felfutóban van a hordozható eszközök piaca, még nagy hiányosságokat kell megoldaniuk a gyártóknak. Például azt az egyszerű problémát, hogy készítsenek egy fitneszórát. Fitneszkarkötőből tengernyi van, okosórából némi fitneszes beütéssel is van néhány, de ezekkel főleg az a baj, hogy naponta kell tölteni, ahhoz meg kinek van kedve? A Fitbit, a világ egyik legnagyobb fitneszkarkötő-gyártója most úgy döntött, hogy ebbe az irányba mozdul, órásítja a karkötőjét. Így lett a Blaze.

Egy hétig hordtam, hogy megválaszoljam a kérdést, tényleg egyesíti a két funkciót, tud egyszerre fitnesz-tracker és okosóra is lenni? Majdnem, közel jár, de még nem tökéletes.

Könnyű és kényelmes

A dizájnjával nincsen gond, elég jól néz ki. Kezd elmozdulni a gagyi műanyag-érzetet keltő kategóriából, amely szinte minden okosóra sajátja. De azért még sok a műanyag rajta. Elképesztően könnyű, még a Pebble-hez képest is, pedig annak viselését már megszoktam. Egyáltalán nem zavaró, hogy egész nap, sőt, egész éjszaka is rajtam van.

Telepítettem a megfelelő alkalmazást, megadtam a legszemélyesebb adataimat, mint magasság, testsúly, életkor és belevágtam a fitneszkalandba. Azonnal feltűnt, hogy szinte minden mozdulatomat méri. Ha elsétálok a konyháig, ha felmegyek a lépcsőn, ha felemelem a 11 kilós gyereket és elviszem a következő sarokig. Méri a szívverésemet, a megtett lépéseket, a mozgással töltött perceket, az elégetett kalóriákat. Mindent.

Számolom a kalóriákat, lépéseket, emeleteket

Reggel fél nyolcra például már 550 kalóriát égettem el csupán azzal, hogy felkeltem, kávét főztem, felöltöztettem a gyerekeket és ehhez ötször mentem fel és le a lépcsőn. Ha így haladok, estére bőven meglesz a kitűzött cél. Gondoltam naivan.

Hétvégén meg is lett, mert nagyon sokat sétáltunk, kirándultunk, rohangáltam az éppen biciklizni tanuló négyéves fiam után. Bőven túlteljesítettem a napi tízezer lépést, amelyet automatikusan állítanak be célként. Erről a Blaze rezegve, csipogással értesített, még egy érmet is kaptam.

Hétközben azonban nagyon messze elmaradtam ettől. Mert mit csinálok hétközben? Felkelek, kávét főzök, néha én öltöztetem a gyerekeket, néha a férjem, attól függ, hogy éppen mennyire sietek a szerkesztőségbe. A gyerekek öltöztetése egyébként nagyjából 100 kalóriát éget el, ami 10 perc szobabiciklizésnek felel meg. Bámulatos, milyen összefüggésekre döbben rá az ember egy ilyen fitneszóra használatakor.

Autóval járok dolgozni, mert az agglomerációban lakom, a bicikli sajnos nem játszik, délután nem tudnék odaérni az óvodába a gyerekekért. Legfeljebb szobabicikli esténként. A munkahelyen nem sokat sétálok, leginkább a konyháig kávét inni. Esetleg néha ebédelni.

Amióta használom az órát, rászoktam arra, hogy nem használom a liftet, ez plusz két emelet, naponta legalább egyszer, de ha nem helyben ebédelek, akkor még többször. Plusz néhány kalória (és lépés).

Ha jó idő van, akkor délután rohangálunk a gyerekekkel a szabadban, ez megint néhány kalóriát jelent. De ha esik az eső, mint ahogy az elmúlt napokban gyakran, akkor marad a legózás és a favonatok tologatása. Ez megint ülő tevékenység. 

Egyszóval egy átlagos hétköznapon messze nincs meg a tízezer lépés, ezért esténként elég frusztráló szembeülni azzal, hogy megint nem értem el a kitűzött célt. Amúgy az egész fitneszóra-dolognak ez a lényege, hogy folyamatosan bombáz információval, így a felhasználó kénytelen tenni valamit az egészségért. Mintha egy (nem túl szigorú) kiképzőtiszt figyelne folyamatosan a háttérből és rosszallóan csóválná a fejét, ha nem úgy haladunk a lépésekkel vagy a kalóriákkal, ahogy azt elvárja.

Előnyök:

Kényelmes, könnyű viselet

Ritkán kell tölteni

Működik iPhone-nal és Androiddal is

Könnyen kezelhető óra és alkalmazás

Hátrányok:

Okosórának gyenge

Drága (kb 70-80 ezer forint)

És ha már a kalóriáknál tartunk, a Blaze-t számtalan alkalmazással össze lehet kapcsolni, amely segít kalóriát számolni. Én a MyFittnessPalt választottam, egyszerűen azért, mert amikor az első gyerek születése után elfogott a fogyni vágyás, ezzel számoltam a kalóriákat. Meglehetősen sikertelenül. Gondoltam itt a remek alkalom, hogy megint nekiálljak számolgatni. Azt vettem észre, hogy a két alkalmazás nem pont úgy számolja a lépéseket, a ledolgozott kalóriamennyiséget, a cél eléréséhez szükséges kalóriadeficit mértékét sem ugyanúgy határozza meg. Ha komolyan és hosszú távon foglalkoznék ezzel, akkor ez nagyon bosszantana, melyikre hallgassak, az órára vagy az alkalmazásra.

Órásították a karórát

A Fitbit Blaze-t nagyon várták a fitneszórákat használók, az egyik vezető cégről van szó az ágazatban. Tavaly 21,3 millió karórát adtak el, egy évvel korábban 10,9 milliót. Látható tehát, hogy óriásit növekedett egy év alatt a cég, pedig azok még messze nem tudtak annyit, mint a Blaze. Egyszerű fitneszkarkötők voltak, egy dologra koncentráltak és ez a felhasználó fittségének nyomon követés volt. Ezt tökéletesítették, ezt vitték át a Blaze-be is.

A Blaze azonban az óra irányába mozdult el, a Fitbit belátta, hogy sokáig nem tud megmaradni azon a piacon, ahol mindenki mindent szeretne egyszerre. Hiába voltak jók a karkötőik arra, amire tervezték, nagy volt a fenyegetés például az Apple Watch, a Samsung Gear és a többi gyártó részéről. A Fitbit pedig úgy döntött, hogy elébe mennek a támadásoknak és ők is piacra dobnak egy órát.

Majdnem sikerült, a fitnesz része ugyanolyan jó, mint eddig. Laikusként azt én nem tudom megállapítani, hogy az elégetett kalóriát mennyire pontosan számolja, de hiszek nekik. Saját bevallásuk szerint a felhasználó által megadott adatokból, mint nem, kor, magasság, súly, számolnak egy átlagot és úgy adják össze a nap folyamán. Azt is megjelenítik, amit alvás közben, nyugalmi állapotban éget el a test, ez ugyanis a teljes napi kalóriafelhasználásnak nagyjából a fele lehet. Legalábbis átlagban, ha közben nem végzünk extra sporttevékenységet.

Szóval ott tartottunk, hogy a fitnesz része jó, mint eddig. A lépéseket nagyon pontosan számolja, a megmászott emeletet is. Az alvással vannak problémáik, nem tudja értelmezni azt, hogy este olvasok az ágyban, nem sokat mozogva, így azt is alvásnak veszi. Ennél azért láttunk pontosabb megoldásokat is más eszközöknél, ezt például a Pebble is pontosabban méri.

Okosórának nem a legjobb a Blaze, csak néhány értesítést jelenít meg a kijelzőjén, például a hívásokat vagy az sms-eket. De a csetüzenetet, egyéb alkalmazások értesítéseit nem. Nem lehet válaszolni az üzenetekre, de a mobilon szóló zenelejátszót például lehet irányítani. Ha nem is mindent kell átvenni az okosóráktól, ha a Blaze az óra irányába akar elmozdulni, akkor ezeken a funkciókon javítani kell.

Abban jobb, mint a társai, hogy nagyon sokáig bírja az akkumulátora. A leírás szerint öt napig bírja egy töltéssel és egyáltalán nem túloznak ezzel. Csütörtökön került hozzám az óra, akkor este fel is töltöttem az akkumulátort, majd feltettem a csuklómra. Csak zuhanyzáskor vettem le, a fennmaradó időszakban folyamatosan hordtam, még alvás alatt is. Kedden kellett megint tölteni.

Összességében szerethető a Fitbit Blaze, elsősorban azoknak ajánlható, akik mindent tudni akarnak sporttevékenységükről, fogyni szeretnének és ehhez folyamatosan kalóriát számolnak. Nekem sok volt a kapott információ, azon kaptam magam, hogy folyamatosan az órát és a hozzá kapcsolódó alkalmazást bújom, számolom a kalóriákat, fel-alá sétálok a szobában, hogy meglegyen a tízezer lépés. Igaz, fitneszórát nem sokat használtam eddig hosszabb távon, csak egy-egy teszt erejéig, így lehet, hogy ha elmúlna az újdonság varázsa, beállna ez is egy egészségesebb szintre. Így azonban megkönnyebbülés volt, amikor vissza kellett adnom. 

Rovatok