Index Vakbarát Hírportál

Kipróbáltuk a Google Spacest

2016. május 17., kedd 17:36

Egy nappal az I/O fejlesztői konferencia előtt a Google egy új alkalmazást adott ki, ami egyesíti a Pinterest képmegosztó, a csetprogramok és a Google+ jó tulajdonságait. A Google Spaces egy olyan alkalmazás, amellyel kisebb csoportoknak lehet megosztani tartalmat. Gyorsan ki is próbáltuk, hogy mit tud.

A Spaces mindenféle platformon elérhető, akár azonnal kipróbálható Magyarországon is. Telepítés nélkül használható desktopon és mobilos böngészőkben, de különálló alkalmazást is készítettek belőle. Utóbbi még nem érhető el itthonról, az amerikai alkalmazásboltokból kell letölteni iOS-re és Androidra.

A Spaces központi eleme a párbeszéd, de nem a hagyományos csetalkalmazások útját követi, mint a Facebook Messenger, a WhatsApp vagy akár a Google saját appja, a Hangouts. Az összes beszélgetés terekben (spaces, innen a név) történik, amelyek egy-egy téma vagy csoport köré épülnek. Hogy jobban megértsük, miről van szó, lépésről lépésre el is mondjuk, hogyan kell használni.

Megnyitjuk az alkalmazást (vagy webes felületet), ami üdvözöl minket, és felkínálja a lehetőséget, hogy készítsünk egy külön szobát. Ezek után meg is hívhatjuk azokat, akiket szeretnénk itt látni. A meghívó egy link lesz, amit sms-ben vagy emailen is el tudunk küldeni, de egyszerűen ki is másolhatjuk a linket és elküldhetjük cseten vagy közösségi oldalon. Az iPhone-on AirDroppal is megoszthatunk a közelben lévő ismerősökkel tartalmat, ha ők is így akarják és bekapcsolják ezt a lehetőséget. Bárkit meghívhatunk a Spacesbe, elvileg nem kell Google-fiók hozzá, hiszen böngészőben is megnézheti bárki a vele a megosztott tartalmat.

Miután ez megtörtént, már meg is oszthatunk az ismerőssel vagy ismerősökkel valamit: képet, linket, szöveget, YouTube-videót. Képet a Google Photos alkalmazásból lehet megosztani, tehát ha mobilról használjuk, ezt érdemes feltelepíteni. A YouTube-videók megosztása csak a mobilváltozatban működik (desktopon a videó linkjét kell megosztani, maga a videó nincs integrálva az alkalmazásba). A megosztásokra reagálni is lehet, tehát kialakulhat egy párbeszéd a csoportban lévők között. A csatornákat teljesen személyre szabhatjuk, választhatunk színt, háttérképet. Alapban élénk színeket használ a Google, ez nagyon tetszik.

A megosztások is a Spaces appon belül nyílnak meg, így nincs szükség további alkalmazások megnyitására, mint a képnézegető, YouTube és a többi. Még a GIF-ek is automatikusan elindulnak, ahogy lefele görgetünk a hírfolyamban. A tartalmat kronologikus sorrendben látjuk. Elméletben csetelésre is lehet használni egy-egy emberrel, vagy kisebb-nagyobb csoportokkal, de ez eléggé macerás, egyelőre nem valószínű, hogy kiváltja a Hangoutsot.

Az alkalmazás kipróbálása után azt látjuk, hogy inkább kisebb csoportoknál működhet: család, munkatársak szűkebb köre, baráti társaság. Ezekben a kisebb csoportokban közösen meg lehet beszélni dolgokat, megosztani a gyerekek képét az egész családnak, anélkül, hogy egyesével elküldenénk mindenkinek emailen - nagyjából úgy, mint amikor csoportos csetet indítunk a Facebook Messengerben, de itt nem kell fiókot készíteni ahhoz, hogy mással is megosszunk valamit. Bármire nyithatunk egy külön csatornát, például a lakásfelújításra, hogy oda gyűjtsük az ötleteket, vagy egy utazásra, hogy minden információ egy helyen legyen. A lehetőségek száma nagyjából végtelen. Alig néhány órát használtuk eddig az alkalmazást, így nem tudjuk igazolni, hogy milyen a belső keresője, de állítólag nagyon jól keres a régebbi tartalmak között. Még képen belüli tartalmakra is rá tud keresni, például ha azt írjuk be, hogy virág, akkor kikeresi a virágos fotóinkat. Nagyjából mint a Google Photosban.

A Google az I/O konferencián szeretné mélységeiben is megmutatni, hogy mit tud a Spaces, minden előadásra külön csatornát készítenek, ahol a fejlesztők kapcsolatba léphetnek egymással, és megbeszélhetik az elhangzottakat.

Rovatok