Index Vakbarát Hírportál

Rekordbírságot kaphat az EU-tól a Google

2016. május 17., kedd 10:41

Heteken belül rekordösszegű bírságot szabhat ki az Európai Bizottság (EB) Google-re a Telegraph információi szerint. Az EB már hét éve vizsgálja, hogy a cég az internetes keresés terén visszaél-e monopolhelyzetével, a bírság ennek a hosszú folyamatnak lenne az újabb állomása.

A fő panaszuk, hogy a Google Kereső domináns piaci pozícióját arra használja a cég, hogy az e-kereskedelem területén is előnyhöz jusson a vetélytársakkal szemben. Ezt a keresések találati oldalán megjelenő kiemelt ajánlatokon keresztül éri el az EB szerint a Google, mert ezekkel a vád szerint a saját szolgáltatásait részesíti előnyben.

A lap brüsszeli forrásai szerint a tervezett bírság 3 milliárd eurós (945 milliárd forintos) nagyságrendű lehet, amivel egyúttal messze minden idők legnagyobb ilyen büntetése lenne: az eddigi rekorder az Intel 1,1 milliárd eurós antitrösztbírsága. A maximum egyébként a Google éves globális forgalmának tizede, vagyis 6,6 milliárd lenne, de ekkora bírságra azért szinte biztosan nem kell számítaniuk.

Az EB a rekordbírság mellett abban is példát statuálhat a Google-lel, hogy kötelezik a féltve őrzött algoritmusa módosítására, hogy így szüntessék be a cég kifogásolt gyakorlatát. Az ügyről készült bizottsági jelentés állítólag még nem végleges, de az EB még a nyári szünet előtt bejelentené a döntését.

A Google és az EU közötti versenyjogi csatározásnak ez ráadásul csak az egyik fejezete, éppen folyik az eljárás az Androiddal kapcsolatban is, mert a Bizottság szerint a cég a mobilos erőfölényét is jogosulatlan előnyszerzésre és a verseny elfojtására használja fel.

Rovatok