Index Vakbarát Hírportál

Ez a robotrovar önállóan le tud szállni a falevélre

2016. május 20., péntek 15:48

Harvardi kutatók olyan mikrodrónt terveztek, amely a statikus elektromosság segítségével száll le különböző felületekre – akár egy levélre is, mint egy igazi rovar. Ez a képesség jelentősen megnöveli az üzemidejüket.

A minidrónok még fejlesztési fázisban vannak, de később lehet majd velük természeti katasztrófa után felmérni a károkat, veszélyes kémiai anyagokat érzékelni vagy éppen feltérképezni a terepet egy rendőrségi vagy katonai bevetés előtt.

A repülés viszont energiaigényes dolog, ezért a kutatók olyan megoldást kerestek, amellyel a drón valahogy spórolhat a véges energiájával. a természetből adta magát a példa: időközönként le kell szállni pihenni. A videón látható mikrorobot az elektrosztatikusság elvét használja ahhoz, hogy képes legyen önállóan leszállni különböző felületekre.

A drónt felszerelték egy leszállóegységgel, amely egyenletesen elosztja a statikus elektromos töltést. A robot a szokásos módon repül, de ha bekapcsolják a leszállóegységét, szinte bármilyen felülethez képes hozzátapadni. Kapott egy puhább réteget is, amely a leszállással járó ütődést nyeli el, hogy megakadályozza a drón visszapattanását. A felszálláshoz csak ki kell kapcsolni a leszállóegységet.

Az egység kapcsolgatása nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyaszt, mint maga a repülés, így jelentős spórolást és hosszabb működést tesz lehetővé. És az egész szerkezet robotostól-leszállóegységestől nem nehezebb, mint egy méh. Egyelőre csak fölötte lévő felületekre tud leszállni, de a kutatók szeretnék áttervezni a végleges változatot, hogy bármilyen állású felületet ki tudjon használni a pihenésre.

A kutatást bemutató tanulmány a Science folyóiratban jelent meg.

Rovatok