Index Vakbarát Hírportál

15 év börtön egy egyszavas Facebook-kommentért

2016. május 23., hétfő 13:28

Akár 15 év börtönbüntetést is kaphat egy 40 éves thaiföldi takarítónő, Patnaree Chankij egy Facebook-komment miatt. A nő annyit írt egy, a monarchiát kritizáló bejegyzésre a közösségi oldalon, hogy "ja", ami nagyjából annyit jelent, hogy oké. Ez az ország törvényei szerint felségsértésnek minősül, és a büntetése akár 15 év börtön is lehet. Mivel Patnaree Chankij egy külföldön élő thai politikai aktivista édesanyja, a dologból hamar nemzetközi botrány lett, mivel nem nehéz az egész ügyet úgy értelmezni, hogy a rokonai bebörtönzésével próbálják a fizikailag nem elérhető ellenzéki figurákat megfélemlíteni.

Thaiföldön 2014-ben vette át a hatalmat a katonai junta, ennek a második évfordulója volt most hétvégén, és az alkalom miatt megszaporodtak a politikai témájú posztok a Facebookon. Ekkor már három éve érvényben volt a törvény, ami a felségsértés online térben elkövetett verzióit bünteti, és kimondja, hogy a királyi családot sértő bejegyzések lájkolása, megosztása, vagy egyetértő kommentek hozzáfűzése is ilyesminek számít. Azóta 60 embert ítéltek el erre a törvényre hivatkozva, az eddigi leghíresebb ilyen eset az volt, amikor tavaly egy politikai aktivista 30 év börtönt kapott. Az ítélet eredetileg 60 év, vagyis felségsértő posztonként 10 év volt, de mivel a tettes a tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, és megbánást tanúsított, a bíróság a büntetését a felére csökkentette.

Patnaree Chankij esete ehhez képest annyiban extra, hogy a bíróság privát Messenger-üzeneteket is bizonyítékként használt fel, ami minimum adatvédelmi aggályokat vet fel. A Facebook és a thai kormány együttműködésére utal az is, hogy nemrég a közösségi oldal blokkolni kezdte a felségsértőnek ítélt tartalmakat bemutató weboldalakat a thai törvényekre hivatkozva.

Az országban várhatóan idén augusztusban tartanak választásokat (igaz, ilyesmit már korábban is ígértek, és esélyes, hogy ez is 2017-ra, vagy még későbbre csúszik), ezért lehet fontos a hatalomnak, hogy az ellenzéki hangokat minél hatékonyabban elhallgattassa.

Rovatok