Index Vakbarát Hírportál

A Google mindenkiből kihozza a tudóst

2016. május 23., hétfő 16:18

Üdvözlöm kedves hallgatóinkat. Május huszonharmadika van, kellemes, 26 Celsius-fokos meleg, mínusz légkondi. A fényerősség 390 lux, az iroda átlagos hangerőssége 47 decibel, a tök sima asztalon fekvő telefonom gyorsulása az X tengely mentén 0,3 méter másodpercenként, vagyis elvileg már le kellett volna esnie, csak ezt se az asztal, se a telefon, se én nem vagyunk hajlandók tudomásul venni. Csak a Google.

Hogy mi ez a hülyeség? Nos, a Google úgy véli, mindannyiunkban ott szunnyad egy tudós, ezért megjelentettek egy új alkalmazást, ami egy kis kutatólaborrá változtatja a telefonunkat – írja a Next Web szégyentelenül jelentős összeggel lepénzelt újságírója. Mindez annyit jelent, hogy kiadtak egy Science Journal nevű mobilappot, amiben van fény- és hangnyomásmérő, illetve az X, Y és Z tengelyek mentén érzékeli a telefon gyorsulását.

Hasonló alkalmazások már korábban is megjelentek, de a Science Journallel saját projekteket indíthatunk, illetve grafikonokat és táblázatokat menthetünk el az elvégzett mérésekről, illetve jegyzeteket is csatolhatunk hozzá – ez már tényleg egész tudományos(nak tűnik).

Persze, a telefonok közel sem végezhetnek olyan pontos méréseket, mint a dedikált eszközök; a hangerősséget mérő alkalmazás például a telefon mikrofonjára van utalva, amit egy tisztességes süketszobába – ahol valódi tudományos méréseket végeznek - be se engednének. De a Google leszerződött az Arduinóval és az Exploratoriummal is, hogy az ő külső eszközeiket is használni lehessen a mérésekhez, így pontosabb eredmények születhetnek.

Én most 5,4 méter per szekundum átlagsebességű, Y tengelyirányú mozgással elmegyek ebédelni a 15 ezer lux fényerejű napsütésbe, miközben 96 decibelen meghallgatom a Katrina and the Waves-től a Walking on Sunshine-t (nem); addig próbálják ki, mit tud a szoftver.

Rovatok