Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a zsarolóvírus fejlesztője

2016. május 23., hétfő 09:36

Már egy ideje főleg a gamerek szívtak a TeslaCrypt nevű zsarolóprogram miatt: a kártékony kód kifejezetten játékhoz kapcsolódó fájlokat keresett, aztán zárolta őket, és csak fizetés után adta vissza a hozzáférést az áldozatoknak. Korábban viszont egy magyar kórházat is megfertőzött: a zirci Erzsébet kórház saját bevallása szerint ez a program támadta meg őket, ami azonban nem jelenti azt, hogy a kórházi gépeken játszottak, mivel az TeslaCrypt újabb verziói már mindenféle fájlokra rámentek.

A zsarolóvírust fejlesztő csoport nemrég bejelentette, hogy abbahagyják működésüket. Az ESET biztonsági cég ekkor felvette a kapcsolatot a fejlesztőkkel, akik kisebb meglepetésre átadták a kulcsokat, pontosabban nyilvánossá tették az úgynevezett master decryption keyt, azaz azt a kódot, amivel minden fertőzött gép zárolt fájljai feloldhatók.

„Ha a TeslaCrypt valamelyik újabb verziója fertőzött meg (v3 vagy v4), és a titkosított fájloknak .xxx .ttt .micro .mp3 kiterjesztése van, vagy vannak fájlok, amikhez a program nem nyúlt hozzá, akkor van egy jó hírünk” – jelentette be az ESET. 

A hekkerek pedig a vírus korábbi fizetési felületén üzenetet is hagytak:

Bocsánat! 

Rovatok