Index Vakbarát Hírportál

Terrorellenes csomagot vezet be a Microsoft

2016. május 24., kedd 08:49

A Microsoft a hivatalos blogján jelentette be, hogy új szabályokat vezettek be az online szolgáltatásaiknál a terrorizmushoz köthető tartalmak eltávolítására vonatkozóan – írja az IT Café.

Az olyan szolgáltatásoknál is érvényes új szabályok, mint az Xbox Live vagy az Outlook, kimondják, hogy

tiltott minden olyan tartalom, ami a terrorszervezeteket vagy azok tevékenységét támogatja, illetve arra buzdít másokat, hogy ilyen csoportokhoz csatlakozzanak.

Egy fontos kivétel van: a Bing kereső. Az indoklás szerint a tájékoztatás elfogulatlansága érdekében a Bingről csak akkor távolítják el a tartalmakat (pontosabban a keresési találatokat), ha arra hatóság kötelezi őket. Ennek az elbírálása és kérése az adott ország kormányának, illetve szervezeteinek feladata.

A Microsoft arra biztatja a felhasználóit, hogy ha büntetendő tartalmat látnak, jelentsék nekik. A cégnél már dolgoznak egy olyan technológia kifejlesztésén, amely a hálózatokban található dokumentumokat, képeket, videó- és hanganyagokat fogja szkennelni, hogy megtalálják a tiltott anyagokat.

A blogbejegyzés hangsúlyozza, hogy két elvárásnak igyekeznek egyszerre megfelelni: egyrészt tiszteletben tartani az információszabadsághoz, a szólásszabadsághoz és a magánélethez való jogokat, ugyanakkor a vállalat nem kívánja támogatni a terroristákat az általuk biztosított lehetőségekkel.

Rovatok