Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan Xboxon is torrentezhetünk

2016. május 25., szerda 16:05

Az Xbox One-felhasználók hamarosan egy olyan funkciót kapnak, ami eddig csak a pc-sek kiváltsága volt: hivatalosan használhatják a konzolt torrentezéshez.

A Microsoft még a márciusi Build Developer Conference-en jelentette be, hogy a nyári Windows 10 Anniversary Update-tel közelebb hozzák egymáshoz a pc-t és az Xbox One-t. Ehhez a Universal Windows Platformot használják, amit direkt a fejlesztőknek terveztek arra a célra, hogy játékokat és alkalmazásokat fejlesszenek egy közös platformon. Az UWP minden Windows 10 alapú rendszeren működik, még közös alkalmazásboltjuk is van.

A Torrex Pro nevű UWP szoftver már most megvásárolható, nagyjából 2500 forintért. Egy észt fejlesztőcsapat, a Finebits OÜ készítette. A szoftver videóstreamelésre és zenelejátszásra is használható, és természetesen a torrentek letöltését is támogatja. Az új fejlesztéssel az alkalmazás más platformokon is futtatható lesz - jelesül az Xbox One-on. Az MS Power Usernek nyilatkozva a Finebits elmondta, hogy az UWP-vel könnyebb lesz a váltás, mivel így mind a konzolon, mind a Windows 10 Mobile-on futtatható lesz a Torrex Pro.

Hogy pontosan milyen funkciókat használhatunk majd Xboxon, az egyelőre nem világos. A felhasználóknak igen kevés hozzáférése van a merevlemez tartalmához, leszámítva a játékok telepítését. Mivel az Xbox One-on van böngésző, elvileg lehetséges lenne, hogy szabadon válogassunk a torrentszájtok kínálatából, de gyanítható, hogy a Microsoft ezt tokkal-vonóval le fogja tiltani, így továbbra sem konzolon fogjuk lewarezolni az új Trónok Harca-epizódot.

A torrentezés technológiája legális; hatékonyabb több gépről ugyanazt a tartalmat megosztani, mint egy szerverrel kiszolgálni több felhasználót. Ugyanakkor, mivel a technológiát többnyire illegális tartalmak megosztására használják, a szoftvercégek és a BSA nem nézik jó szemmel a használatát. A Finebits a Torrex leírásában leszögezi, hogy a szoftvert ők legális tartalmak megosztására szánták, de hát nyilván a Smith & Wesson sem úgy reklámozza a kézifegyvereit, hogy emberölésre tervezték őket (pedig).

A Wired megkereste a Finebits csapatát, hogy megkérdezzék, milyen terveik vannak a Torrex konzolos verziójával. A cég szóvivője azt válaszolta, hogy a Microsoft engedélyezi a torrentkliens megosztását – elvégre a torrent technológiája önmagában nem törvénysértő –, sőt, a Hololensre tervezett változatot is elkészítik. Arra a kérdésre, hogy a torrentkliens hogy fog működni az Xbox One-on, a szóvivő azt mondta, mivel az UWP minden platformon ugyanazokat a lehetőségeket kínálja, gyanítható, hogy a Torrexet konzolon is ugyanúgy lehet majd használni, mint pc-n.

Rovatok