Index Vakbarát Hírportál

Nyolcmilliárd dollár veszteség – de hol a haszon?

2016. május 25., szerda 14:04

A Microsoft szerdán közölte, hogy tovább áramvonalasítják az okostelefonos üzletágat. A PR-ízű kijelentés valójában azt jelenti, hogy leírnak 950 millió dollár veszteséget, és kirúgnak 1850 embert. Mindezt csaknem egy évvel azután, hogy ugyanezt csinálták további 7,6 milliárd dollárral és 7800 munkahellyel.

Úgy tűnik, a cégnek sokba került a Nokia felvásárlása. A mobilgyártótól csak néhányan maradnak a Microsoftnál. A balul elsült felvásárlás már legalább nyolcmilliárd dollárjába került a Microsoftnak, beleértve a szerkezeti átalakítás költségeit és az alkalmazottak végkielégítését. A Microsoft eredetileg 25 000 Nokia-alkalmazottat is átvett a cég 7,2 milliárd dolláros felvásárlásával, de az elmúlt két év tömeges kirúgásai hamarosan kinyírták a Microsoft leányvállalatát.

A Nokia felvásárlása kockázatos lépés volt a Microsoft részéről, de ezt még a cég előző vezérigazgatója, Steve Ballmer hozta tető alá. Az már a kezdetektől világos volt, hogy Satya Nadellát, a Microsoft új vezetőjét nem érdekelte a mobilbiznisz. Nadella alig néhány hónappal a Nokia felvásárlása után bejelentette, hogy felhagynak az eszközökre és szolgáltatásokra épülő stratégiával. További néhány hónappal később a trend még egyértelműbbé vált.

  Sokan azt állítják, a Microsoftnak nem volt más lehetősége, mivel a Nokia tartotta kézben a Windows Phone-telefonok 90 százalékát, és állítólag azt rebesgették, hogy hamarosan inkább átállnak Androidra.

A Google is kísérletezett saját androidos telefon gyártásával: ennek az eredménye az lett, hogy 2,91 milliárd dollárért adták el a Lenovónak a Motorolát, amiért alig két évvel korábban még 12,5 milliárdot fizettek. Bár a Google ezzel a lépéssel megszerzett egy csomó, a Motorolához tartozó szabadalmat, nem világos, hogy a Microsoftnak végső soron mi haszna lett a Nokia felvásárlásából.

Rovatok