Index Vakbarát Hírportál

Robothadsereg építi a következő telefonunkat

2016. május 25., szerda 22:06

Emlékszik még a Foxconnra, a világ egyik legnagyobb okostelefon-összeszerelő cégére, aminek kínai gyáraiban annyi munkás ugrott ki az ablakon, hogy védőhálót kellett fölszerelni? Na, ezek miatt mostantól nem kell aggódni, a potenciálisan ugrálós dolgozók nagy részét ugyanis kirúgták, hogy helyettük robotok rakják össze az Samsung és Apple okostelefonokat. A Foxconn bejelentette, hogy 

60 ezer dolgozó munkáját váltották ki robotokkal,

amik a repetitív, összeszerelő munkák nagy részét el is végzik. Ezzel a cég dolgozóinak száma 110 ezerről 50 ezerre csökkent, bár érdekes módon a FoxconnBBC-nek nyilatkozó vezetői szerint a munkamenetek automatizációja nem jár a foglalkoztatás hosszútávú visszaesésével. Az ember dolgozók az összeszerelés helyett a jövőben leginkább csak a kutatásban és fejlesztésben, minőség-ellenőrzésben és hasonló munkakörökben dolgoznak majd a cégnél. 

Nem a Foxconn az első kínai gyár, ami alulfizetett munkások helyett inkább robotokra bízza a gyártás nagy részét, a BBC szerint az elektronikai összeszerelő-központnak számító, Kína délkeleti részében lévő Kuantung tartományban 2014 óta már 550 gyár fektetett be robotikába, összesen több mint 4,2 milliárd jüant, vagyis több mint 190 milliárd forintot. 

Ezek a beruházások is mutatják, mennyire át fogja alakítani a termelést és a munkaerőpiacot a robotizáció. A Deloitte tanácsadó cég és az Oxford University közös tanulmánya szerint az állások 35 százalékát el fogják venni a robotok a következő 20 évben. 

Rovatok