Index Vakbarát Hírportál

A Netflix újra feltalálta a videotékát

2016. május 26., csütörtök 14:06

Önnek is hiányoznak azok az idők, amikor egy film megtekintéséhez nem egy számítógépes ikonra kellett rákattintani, hanem cipőt kellett venni, lebaktatni a lépcsőn, elmenni a legközelebbi tékáig, végigtúrni egy csomó koszlott videokazettát, kifizetni a kölcsönzési díjat a Quentin Tarantinónál alulképzettebb üzletvezetőnek, aztán hazavinni a filmet, imádkozni, hogy ne gyűrje be a szalagot ez a szar, majd másnap visszavitte a kazettát?

Tényleg? Hát akkor imádni fogja a Netflixet, akik újra feltalálták a videotékát.

A fizikai térben létező filmkölcsönzők pont azért tűntek el, mert a mozizni vágyók többre becsülték az instant hozzáférés kényelmét, mint a VHS kazetták illatát. A Netflix mégis ezt a korszakot próbálja megidézni, csak – a kor szellemének megfelelően – a virtuális valóságban.

A legutóbbi Netflix Hack Dayen a tervezők létrehoztak egy VR bemutatótermet. A felhasználók bejárhatták a virtuális videotékát a HTC Vive szemüveget használva. A Netflix Zone (utalás a régi tévésorozatra, a Twilight Zone-ra) a tékákhoz hasonlóan tematikus rend szerint csoportosítja a virtuális polcokra halmozott filmeket, de ha akarjuk, az egész helyiség témáját megváltoztathatjuk. Ha például a Daredevil-sorozatot választjuk ki, a virtuális videotéka New York-i körítést kap - elvégre maga a sorozat is ott játszódik.

Bár a Netflix szerint ezek a hekkek jópofák és viccesek, lehet, hogy ezekből sosem lesz végleges termék; a virtuális tékát is csak a szokásos Hack Day keretein belül mutatták be.

Rovatok