Index Vakbarát Hírportál

A Xiaomi felforgatja a drónpiacot

2016. május 26., csütörtök 11:55

Az okostelefonjairól híres kínai gyártó, a Xiaomi bejelentette, hogy elkészültek az első drónjukkal. A debütálásuk alaposan felforgathatja a drónpiacot, mivel az Mi Drone nevű eszközt jóval a piacvezető konkurens, a DJI termékei alá árazták. Ezzel a lépéssel a Xiaomi teret nyerhet egy dinamikusan növekvő piacon, aminek épp az a legnagyobb problémája, hogy az eladások nem teljesítik az elvárásokat.

Richard Lai, az Engadget főszerkesztője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az Mi Drone és a DJI Phantom 3 gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat kínálják, de a Xiaomi drónjának versenyképes az árazása - olyannyira, hogy felmerül a kérdés, egyáltalán hoz-e profitot a termék. Lai szerint az Mi Drone elsősorban a kezdőknek lehet vonzó; a tapasztaltabbak már elvárják a megbízhatóságot, amit a márkanév, illetve a fejlesztésbe ölt évek garantálhatnak. A DJI termékeiről tudni lehet, hogy megbízhatók – a Xiaominak ezt még bizonyítania kell.

Az Mi Drone körülbelül fél órán át tud a levegőben maradni. Felárért stabilizált kamerát is szerelhetünk rá. A Xiaomi azt tervezi, hogy az Mi Drone-t 2500 jüanért (nagyjából 107 ezer forintért) fogja árulni. Az eszköz hatótávolsága nagyjából 1 kilométer, a fedélzeti kamera felbontása 1080p. A 4K kamerával felszerelt, 2 kilométer hatótávolságú modell 3000 jüanba (128 ezer forintba) fog kerülni. Ezzel szemben a hasonló képességekkel bíró DJI Phantom 3 ötezer jüanba (214 ezer forintba) kerül.

A Xiaomi vezérigazgatója, Hugo Barra azt nyilatkozta, hogy a drónok ma még csak a tehetőseket szórakoztathatják, de a cég azt tervezi, hogy szélesebb közönségnek is elérhetővé teszi őket.

Rovatok