Index Vakbarát Hírportál

Emlékszik, mikor egy háromantennás router még fura volt?

2016. május 26., csütörtök 08:42

Nemcsak külsőre félelmetes a Linksys új routere, az EA9500, de a teljesítménye is: három wifisáv összefűzésével több eszközt tud egyszerre gyorsabban kiszolgálni, mint az pillanatnyilag normálisnak gondolható.

Az AC5300-as routerek trükkje, hogy egy 2,4 gigaherzes és két 5 gigaherzes sávot fognak össze egyszerre, ami megemeli a maximum sávszélességet is. A három csatorna 5334 megabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet jelent (elméletileg), viszont ez két dolgot hoz magával:

A Linksys PR-osai ráadásul kerekítésben sem túl jók, szerintük AC5400-as osztályú router ez, mások megelégszenek azzal, ha az 5334-ből csak AC5300 jön ki – egy gyors guglizással kiderül, hogy más gyártók is eljátsszák ezt, a lényeg, hogy nagyjából ugyanarról van szó.

Érdemes egy pillantást vetni amúgy a router hátuljára is: a nyolc hálózati csatlakozó mellett két USB-csatoló (egy 2.0-s, egy 3.0-s) is található a hátlapon.

Az ilyen gyors routerek lényege, hogy egyszerre sok eszköznek tudják stabilan szórni a jelet. Erre a képességre természetesen főleg nagy felbontású filmek streamelésekor lehet szükség, mondjuk ha egy család nem közösen szeret leülni a tévé elé, hanem mindenki a saját, de wifire kötött eszközén nézné a tartalmat. Annyira új módszerről van azonban szó, hogy csak a legújabb mobileszközök képesek a MU-MIMO nevű adattovábbítási szabvány, és így a harcisün-router különlegességének használatára, de jó látni, hogy nagyjából két-három év múlva már mindenkinek ilyet ajánlanak majd a szakportálok.

Rovatok