Index Vakbarát Hírportál

Két sárga Mókussal bővül a honvédség helikopterflottája

2016. május 26., csütörtök 09:22

Újabb fejezetéhez érkezett a honvédségi helikopterbeszerzés fedőnevű szappanopera: ma kerülnek Kecskemétre azok az Eurocopter AS–350B Écureuil (mókus) helikopterek, melyek korábban mentőhelikopterként szolgáltak, de az EU-s szabályváltozások miatt két éve ki kellett őket vonni a légimentésből.

A két, egyelőre sárga, de honvédségi lajstromozású helikoptert Benedek Levente, az lhsn.hu munkatársa fotózta le a budaörsi reptéren.

Az egyhajtóműves könnyűhelikopter világszerte elterjedt katonai alkalmazásban is, de rendvédelmi és polgári használata is jelentős, világszerte mintegy 3000 darab volt forgalomban néhány évvel ezelőtti adatok alapján.

Bár a helikopter nem túl nagy, vagyis csapatszállításra csak korlátozottan alkalmas, bőven lehet rá számítani harci körülmények között is, néhány fős, különleges műveleti feladatra kiképzett katona szállítására, géppuskás csapattámogatásra, mesterlövészt igénylő feladatokra, de akár még ejtőernyős ugrásra is használható.

A Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint a gépeket elsősorban kiképzésre, gyakorlásra (jártasságmegtartásra) és futár feladatokra szánják, ezzel tehermentesítve a Mi-8-as és Mi-17-es flottát. Ezt részben a ma reggeli MTI-közlemény is megerősítette, melyben az áll, hogy a kiváló műszaki állapotú, gazdaságosan üzemeltethető helikoptereket a Magyar Honvédség kiképzési feladatokra fogja használni. A pilóták és a földi kiszolgáló személyzet felkészítése, úgynevezett típusátképzése június elején kezdődik meg. Ennek befejeztével kerülnek a gépek a Magyar Honvédség hadrendjébe.

Rovatok