Index Vakbarát Hírportál

Sydney–London 2 óra alatt, az milyen?

2016. május 26., csütörtök 15:20

Ausztrál kutatók fejlesztettek egy hiperszonikus sebességre gyorsuló rakétahajtóművet. Ilyen meghajtással alig két órába kerülne megtenni a Sydney–London távolságot. Igen, az 17 000 kilométer. A jegyfoglalással viszont érdemes várni; egyelőre csak kísérleteket végeztek, az első tényleges repülésre 2018-ban kerülhet sor.

Az első tesztet múlt héten végezték el Ausztrália déli részén, a Woomera Test Range-en. A tesztjárművel adatokat gyűjtöttek a hiperszonikus gyorsulásról a légkör felső részében, 278 kilométeres magasságban. Eközben

a hajtómű a hangsebesség 7,5-szörösére gyorsult, vagyis elérte a 9200 kilométeres óránkénti sebességet.

Michael Smart, a Queenslandi Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a mostani kísérlet része volt egy tíz másodperces vízszintes repülés is, ami egy nagyobb projekt, az ausztrál fejlesztésű torlósugaras hajtómű tesztelésének része volt. A hajtómű tesztelése jövő novemberben kezdődhet.

One step closer to hypersonic flight

A szuperszonikus belső égésű motorokat (scramjet) hidrogén alapú üzemanyag hajtja, illetve az atmoszférából kinyert oxigén. Hiperszonikusnak azokat a járműnek nevezzük, amik elérik a Mach 5-öt, a hangsebesség ötszörösét. Az ausztrál versenyző nem is a leggyorsabb ebben a ligában. 2011-ben a DARPA kísérleti hajtóműve 20 900 kilométeres óránkénti sebességre, vagyis a hangsebesség hússzorosára gyorsult, mielőtt irányíthatatlanná vált.

Rovatok