Index Vakbarát Hírportál

Érted, Cseng, megyek az autópályán, erre rám tolat egy alagút!

2016. május 27., péntek 15:02

A Hyperloop nevű szupervasút nagy segítséget nyújthat a tömegközlekedésben, főleg, hogy környezetkímélőbb, mint egy repülőgép, de aki nem sci-fi regényekben, hanem megvalósítható megoldásokban gondolkodik, inkább buszbérletet vegyen. A pekingi High-Tech Expón ugyanis koncepcióvideóban bemutattak egy... hát, nem tudni, hogy pontosan mi ez a mobil alagútnak látszó, villamosként gördülő, busznak nevezett jármű, de hogy különleges, az biztos.

Az elektromos busz a városi tömegközlekedés nehézségein próbál felülemelkedni – a szó szoros értelmében. Tudniillik a csúcsforgalomban nem az autók között kell araszolnia, hanem azok fölött. Az utazható mobilhíd alig foglal helyet az útból: csak a peremére támaszkodik, így kétsávnyi dugóban is zavartalanul haladhat.

A jövő busza az autók felett halad

A busz 1400 utast tud szállítani, és óránként 65 kilométeres sebességgel haladhat. A dugóbiztos konstrukció további előnye, hogy környezetbarát: 40 hagyományos buszt helyettesíthet, így évente 2500 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást lehet vele megspórolni.

Rovatok