Index Vakbarát Hírportál

Pert nyert a Google az Oracle ellen

2016. május 27., péntek 09:22

A San Franciscóban zajló tárgyaláson az esküdtszék három nap tanácskozás után úgy döntött: a Google nem sértette meg az Oracle szerzői jogait, amikor az Androidban újraimplementáltak 37 Java API-t, mivel azok a fair use, a tisztességes felhasználás joga által védettek.

Az eljárás ezzel véget is ért, mivel az esküdtszék az egyetlen felmerülő kérdésre válaszolva úgy döntött, hogy a Google-nak kedvez, így nem kezdődik meg a második forduló, amely az Oracle győzelme után indult volna (és ahol az Oracle meg nem erősített hírek szerint 9 milliárd dollár kártérítést kért volna).

A Google ügyvédje közölte, hogy hálásak a döntésért. Az Oracle képviselője nem kommentálta azt – írja az IT Café.

Még nincs vége

A Google hivatalos közleménye szerint a döntés a felperesen kívül mindenkinek kedvez: az Androidnak, a Java-programozó közösségnek, illetve általánosságban véve mindazon programozók, fejlesztők számára, akik nyílt és ingyenes nyelveket használnak.

Az Oracle vezető jogtanácsosa nem így vélekedett. Dorian Daley közleményében azt írja, hogy meggyőződésük szerint a Google illegálisan használta fel a Java technológiát a mobilpiac meghódításakor. Ezt nem tudják elfogadni a döntés után sem, így a következő, a szövetségi szinten fognak fellebbezést benyújtani.

Előzmények és tét

Az ügynek nagyon nagy a tétje a szoftverfejlesztők számára, mivel az az alapkérdés, hogy programnyelv API-ja védett-e. A bíróság most azt mondta ki, hogy igen, ám nem a szigorúbb szerzői jogi szabályok vonatkoznak rá, hanem jelentősen lazább fair use.

A Sunt 2010-ben felvásárló Oracle a kezdetektől fogva azzal vádolta a Google-t, hogy jogosulatlanul használják az Androidban a Java egyes elemeit. Ez a konfliktus vezetett a perhez. A kereset szerint az Android legalább hét esetben sérti a Javához kapcsolódó szabadalmi jogot.

A Google 2010 októberében az eljárás megszüntetését kérte, mivel egyrészt tagadják a szabadalomsértést, másrészt pedig úgy vélik, hogy a Sun megszerzése előtt az Oracle igen kritikusan nyilatkozott a Java licencelési módszeréről. A nyitottságot hiányolták, ám a felvásárlás után hátraarcot csináltak, és figyelmen kívül hagyják a nyílt forrás mellett elkötelezett közösség igényét, mely teljes szabadságot kívánna a platformnak.

Az Oracle ezzel szemben azt állítja, hogy az Android fejlesztése során a Google úgy használta fel a Java kódját, hogy nem tartották be a licencelési előírásokat, és megsértették azt az alapelvet, mely a Java alakítása során elsőrendű: egyszer megírod, és működik mindenhol (write once and run anywhere). Az Oracle szerint ezzel a Google nemcsak szabadalmakat sértett – elősegítve az egységes Java-platform fragmentálódását –, de komoly károkat okozott mind a felhasználóknak, mind a fejlesztőknek, mind az eszközgyártóknak.

Rovatok