Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas razzia Olaszországban: 50 oldalt kapcsoltak le

2016. május 30., hétfő 17:45

Az olasz rendőrség hatalmas akciót tartott egy streaming hálózat ellen, ahol élőben lehetett nézni sportot, filmeket és tévéadásokat online. A  Guardia di Finanza szerint 50 oldalra mentek, amelyek 41 szerveren futottak három kontinensen. Öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, a rendőrök szerint 40 millió eurós üzletről van szó – írja a Torrentfreak.

A torrent még mindig nagyon népszerű a fájlmegosztók között, de mióta egyre olcsóbb és gyorsabb az internet, egyre többen használják a felhasználói szempontból jóval egyszerűbben működő streaming oldalakat. Mára több ezer ilyen van a neten (persze a legális megoldások mellett), amelyek illegálisan tesznek közzé például filmeket, olyan egyszerű felülettel, mintha csak a Youtube-ot nyitnánk meg. 

 Operation Match Off 2.0 nevű akcióban most ilyeneket foglalt le az olasz Guardia di Finanza (GdF), lényegében gazdasági bűnügyekkel foglalkozó, gazdasági miniszter alá tartozó katonai rendőrség speciális kommandós egysége, a  Comando Unità Speciali. 

Az 50 oldal 41 szerveréből hármat foglaltak le, Olaszországban. A hálózatnak összesen 340 ezer regisztrált felhasználója volt. A hatóság érdekes számolása szerint, feltéve, hogy mindenki illegális előfizető volt, a kár 3,5 millió euró havonta, 40 millió évente (12 565 200 000 forint). A hatóságok több részletet egyelőre nem közöltek. Az előállított öt ember fejenként öt évet kaphat.

Rovatok