Index Vakbarát Hírportál

Meddig próbál átverni még a Windowsom?

2016. május 31., kedd 09:04

Ha minden igaz, július 29. lesz az a nap, amikor a gépünkön futó Windows 7 vagy 8 végre békén hagy, és nem próbál mindenféle trükkökkel rávenni minket arra, hogy feltelepítsük a gépünkre a Windows 10-et.

Ez lesz az a nap, amikor véget ér az ingyenes frissítési fázis, vagyis attól a naptól kezdve elméletileg már nem lehet csak úgy, mindenféle költség nélkül kipróbálni a Microsoft legújabb operációs rendszerét. A Forbes cikke szerint az ingyenesség vége valószínűleg az idegesítő noszogatásnak is véget vet majd, és mivel mára már tényleg csak azok álltak ellen a legrosszabb malware-ekhez hasonló trükköknek, fenyegetésnek és nyomásnak, akik még véletlenül sem szeretnének Windows 10-et, talán épp ideje is lesz lelőni a kampányt.

A Microsoft az elmúlt időszakban mindent bevetett azért, hogy minél több emberre erőszakolja és trükközze rá a frissítést. A legutóbbi, nagy port kavart húzás az volt, mikor a frissítésről tájékoztató ablakot bezáró X egyben beleegyezést is jelentett, és külön link volt arra, ha valaki nem akarta, hogy a frissítés elkezdődjön. Ez elég nagy csel (de lehetne durvábban is fogalmazni), hiszen a Windows-felhasználókat elég régóta arra kondicionálták, hogy aki az X-re nyom, az bezárja azt, ami nem kell neki.

A cég a felháborodást látva kiadott egy közleményt, melyben bejelentik, hogy „a vásárlói visszajelzések alapján” hozzáadtak plusz egy megerősítést a folyamathoz, ahol a vásárló, ha nem akar frissíteni az üzenetben látható időpontban, akkor ezt jelezheti azzal, hogy nem kattint az OK gombra. A bezárást jelentő X azonban továbbra is a beleegyezéssel egyenértékű, szóval ha még véletlenül sem akar Windows 10-et, ne kattintson az X-re, hanem kattintson oda, ahol lemondja a frissítést.

De mi lesz 29-e után?

Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a Microsoft végre nem cseszteti tovább a felhasználókat, de mivel mielőbb el akarják érni az egymilliárd Windows 10-felhasználót, sajnos elég valószínű, hogy az akciós, ingyenes frissítési időszak valamilyen formában folytatódik majd. Korábbi hírek szerint jövő július lehet a végső időpont, akkorra várják a szakértők, hogy a Microsoft lelövi a 7-es és 8-as Windowsok támogatását. 

Frissítés: Közben a Microsoft hazai PR-osaitól kaptunk egy javítást. A kiterjesztett támogatás nem jövő júliusig tart, hanem

 Szóval hacsak közben mindenki át nem áll Windows 10-re, még bőven van idő szenvedni a frissítési trükkökkel.

Rovatok