Index Vakbarát Hírportál

50 kiberbűnözőt kapcsolt le az orosz titkosszolgálat

2016. június 3., péntek 15:44

Az orosz szövetségi titkosszolgálat (FSZB) bejelentette, hogy közreműködésükkel egy nemzetközi akció keretében az ország 15 régiójában mintegy 50 feltételezett kiberbűnözőt állítottak elő, közülük 18-at előzetes letartóztatásba is helyeztek. Őket azzal vádolják, hogy kb. 25 millió dollárnak megfelelő összeget (1,7 milliárd rubelt) loptak el különféle orosz pénzintézetekből. A belügyminiszter azt is közölte, hogy nagy valószínűséggel ugyanez a bűnszervezet próbált meg hamis fizetési megbízásokkal mintegy 2,3 milliárd rubelt ( 31 millió dollárt) lenyúlni, ám ezt a hatóságok ezt még időben észrevették, és blokkolták a tranzakciókat.

Az akcióban a legnagyobb orosz bank, a Sberbank is részt vett, és ők közölték, hogy a bűnözők egy malware segítségével építettek ki hálózatot, ezen keresztül indították a támadásokat. A ma már klasszikusnak nevezhető menetrend szerint: a botnet célja az volt, hogy valamilyen módon rávegye a célba vett pénzintézetek alkalmazottait az emailben küldött vírusok telepítésére. A hatóságok a közreműködő Sberbankon kívül nem kívántak más banki áldozatokat megneveznij, és azt sem közölték, hány fiók kompromittálódott.

A közlemény utal az ilyenkor szokásos eljárásra: a razziák során nagyon sok számítógépet, egyéb informatikai eszközt, hamis és valódi bankkártyákat, dokumentumokat, jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le, melyeket majd a bírósági eljárás során bizonyítékként használhatnak fel. Az ügyről nyilatkozva az orosz belügyminisztérium azt is közölte, hogy tavaly év közepe óta 18 nagy kibertámadást regisztráltak, és az okozott kár eléri a 3 milliárd rubelt.

Rovatok