Index Vakbarát Hírportál

Automata szól, ha jön az új Snowden

2016. június 3., péntek 20:03

Automata rendszerrel ismerné fel a jövő Manningjét és Snowdenjét az amerikai védelmi minisztérium. A hivatal már akkor elkezdte fejleszteni a rendszer, mikor Bradley Manning 2010-ben több százezer titkosított dokumentum kicsempészésével és nyilvánosságra hozásával elindította a WikiLeakset, de az Obama elnök által aláírt utasítás nem volt elég ahhoz, hogy a fejlesztés elkészüljön az utolsó nagy szivárogtatás, a Snowden-féle ügy előtt.

A minisztérium a múlt héten tette közzé, hogy is próbálják a jövőben még a szivárogtatás előtt elkapni a szivárogtatókat. A CITRS nevű rendszer "elemzi, figyeli és ellenőrzi" minden, az amerikai kormányzati hivatalokban vagy a hadseregben dolgozó és érzékeny adatokhoz hozzáférő ember tevékenységét. A program elég összetett bemenő adatsorból dolgozik, figyelik az emberek közösségi oldalon közzétett bejegyzéseit, pszichológiai állapotát, bűnügyeit, családi környezetét, korábbi párkapcsolatait, hazugságvizsgálós eredményeit, utazásait és a más hírszerző szolgálatoktól kapott adatok alapján dönti el, hogy valaki épp készül-e szivárogtatásra. (Mondjuk az érdekes kérdés, hogy miért nem csak simán azt figyelik, tölt-e le valaki több száz gigabájtnyi olyan dokumentumot, amelyhez semmi köze.)

A cél a hivatal megfogalmazása szerint ez, hogy megelőzzék, hogy az USA-t újabb kém-, terrorista- vagy egyéb jellegű tevékenységből származó kár érje. A rendszert valamikor június 20-a környékén indítják majd el, szóval nagyjából két hete maradt mindenkinek, aki szeretett volna hőssé (vagy árulóvá) válni azzal, hogy pár gigabájtnyi adatot kirak a netre.

Rovatok