Index Vakbarát Hírportál

Vezetékes szolgáltatást indít a Vodafone

2016. június 3., péntek 10:43

Mostanáig csak érdekességként tartottuk számon azt az információt, hogy a Vodafone Magyarországon körülbelül 9000 kilométeres gerinchálózatot működtet, hogy ellássa a 3G és 4G hálózatát, de a dolog kezd komolyra fordulni. A mobilszolgáltató ugyanis ezt a hálózatot használja fel arra, hogy belépjen a Telekom mellé a vállalati vezetékes szolgáltatások piacára.

A Vodafone pár év alatt 10 százalékos részesedés akar megszerezni ebben a szegmensben, amely éves szinten összesen 80 milliárd forintot mozgat meg, tehát még ez a szerény részesedés is közel 10 milliárdot hozhat a mobilcégnek.

A több ezer kilométeres gerinchálózat országos lefedettséget biztosít, hiszen erre van rákötve a mobilhálózat is. Egyedül az utolsó kilométer hiányzik a Vodafone hálózatából, de mint megtudtuk, ezt vagy önerőből kiépítik az ügyfélig, vagy partnertől bérlik a vonalat. A szolgáltatáshoz jól passzolnának az a 3400-3800 MHz-es tartományban lévő, nemrég eladásra kínált frekvenciablokkok, amelyekre a Vodafone is jelentkezett. Ennek az árverésnek az eredményhirdetése a közeljövőben várható.

Egyelőre nincs a Vodafone tervei közt, hogy belépjen a vezetékes lakossági szolgáltatás piacára, és a vállalatok közt sem a százezernyi kkv-ra céloz, hanem elsősorban a középvállalatokra, a globális cégek hazai képviseleteire és a kormányzati megrendelőkre.

Rovatok