Index Vakbarát Hírportál

Ezek a legjobb naptárappok

2016. június 5., vasárnap 12:25

Tombol a világban a sharing economy, mindenki elájul attól a gondolattól, hogy beülhessen mások autójába, befeküdhessen mások lakásába, de azt még mindig nem sikerült elérni, hogy online megosztott naptárakba rögzítsük az időhöz kapcsolódó eseményeket. Komoly vállalatok is képfájlra írják a rendezvények időpontját és helyszínét, és persze sok helyen Excelbe, a szöveges emailbe és a kockásfüzetbe kerülnek az időbeosztások. Olyanok is vannak, bár még elég kevesen, akik emailben küldenek ki meghívót, hogy egyetlen kattintással minden a naptárba kerüljön, pontos helyszínnel és részletes leírással.

Az online naptárak attól lesznek igazán hatékonyak, hogy egyetlen felületre gyűjtenek össze mindenféle időpontot. Ennek az egyik legnagyobb mestere a Sunrise nevű szolgáltatás, amit

éppen most tesz tönkre a Microsoft, a világ egyik leggazdagabb szoftvercége.

Az Android Play Áruház és az Apple App Store már nem dobja elő találatként, tehát az új felhasználók nem férnek hozzá. Aki korábban használta, az még megtalálja a Sunrise telepítőjét a megvett/letöltött appok listáján.       

Ennél sokkal rosszabb jön augusztus 31-én, amikor a már telepített appok működése is leáll. A 100 millió dollárért megvett fejlesztőcsapat tagjai ugyanis rég átültek az Outlook részlegébe, így ahelyett, hogy az amúgy is kiváló naptárukat fejlesztenék tovább, inkább azzal töltik a munkaidejüket, hogy a Microsoft levelező-munkaszervező szoftverét próbálják naptárszerűvé faragni. Hogy mitől olyan jó a Sunrise, arról a cikk végén írunk, hiszen már úgyis mindegy, most nézzük inkább azt, hogy milyen más appokat találunk az alkalmazásboltokban.

Digical

Csak Androidon találjuk meg, és ez volt a kedvencünk, amíg nem jelent meg a sokkal fejlettebb Sunrise. A napirend és heti napirend nézete elég jó, pillanatok alatt áttekinthető, és a havi nézet színkódjai is sokat elárulnak arról, hogy milyen tennivalóink vannak az adott napokon. Ugyanazokat az érdekes naptárakat találjuk meg benne, mint a többi appban (sportesemények, ünnepek, névnapok). Ez az app igazából a telefonon lévő naptárfiókokat jeleníti meg másképp, és sem a Facebook, sem más szolgáltatás nincs közöttük.

Drága a tudásához képest. (Android, a hirdetés nélküli verzió 1500 forint)

Calendars 5

Nagyszerű a heti nézete, mert azonnal látjuk rajta, hogy melyik a legsűrűbb napunk, és gyorsan végiglapozhatjuk a napi teendőinket. A havi nézete viszont teljesen használhatatlan, ha általában naponta háromnál több eseményünk van. Hátránya, hogy csak Apple mobiljain érhető el, pénzbe kerül, és csak az iOS-be amúgy is bekötött naptárszolgáltatásokat kezeli.

Drága a tudásához képest. (iOS, 6,99 dollár)

Wave

Vannak átlátható és jól kezelhető felületei, mint például a heti és a havi napirend nézet, de akinek minden nap sok tennivalója van, az a nézetek nagy részét az őskáosz szóval fogja jellemezni. Sportesemények, vallási és nemzeti ünnepek is megjeleníthetők, és egész jó ötlet, hogy nyilvános vállalati eseményeket is beköthetünk. Sajnos a magyar cégekre ez még nem igaz, de például a Deutsche Telekom üzleti tevékenysége nyomon követhető. A telepítése és a beállítása egyszerű, mert a telefonon meglévő fiókokhoz kér hozzáférést.

Megér egy próbát. (Android, iOS)

Today

Lenyűgöző és teljesen egyedi grafikus felülete van, miközben a hagyományos naptárnézethez is hozzáférünk.

Ebben az appban rendszeresen ismétlődő gólokat is meghatározhatunk, többek közt az egészség, szépségápolás, takarítás, tanulás, leszokás, háziállatok, gyermek és evés-ivás témaköreiben. A napitól az évenkénti ismétlődésig beállíthatók a figyelmeztetések, és hogy mely órában csörögjön a vekker.

Érdemes kipróbálni. (iOS)

UpTo

Ebben láttuk a legtöbb lehetőséget, de sajnos kihasználatlanul, mert a fejlesztők nagyon látványosan az USA piacára dolgoznak. A tennivalókat kilistázó nézet elképesztően hatékony, ha jól állítjuk be az appot, mert a naptárainkat két rétegben tudjuk elhelyezni. A legfontosabbak kerülnek az első rétegbe, amely mindig látható, a kevésbé fontosak (vagy a személyesek) elrejtőzhetnek az alsó rétegben. Hogy a második réteg láthatóvá váljon, ahhoz egy gombot kell megnyomni, vagy naptár felületén két ujjal kifelé zoomolni.

Az Upto a felhasználóknak ingyenes, de a naptárrendszert előfizetésként kínálják az eseményeket szervező cégeknek. Ők havidíjért szép naptárakat ágyazhatnak be a weboldalukra, és ezért cserébe az eseményeik elérhetővé válnak a felhasználók számára. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért csak amerikai kötődésű naptárak vannak a kínálatban: az UpTo nyilvánvalóan a hatalmas, egy anyanyelvű országban próbál felhasználói bázist építeni. Ennek megfelelően az érdekes naptárak közt megtaláljuk Beyoncé koncertjeit, de nem tudjuk követni például a Quimby-t. A nemzetközi terjeszkedés valószínűleg még nincs feljegyezve az UpTo naptárába. 

Érdemes kipróbálni. (Android, iOS, a Chrome plugin valamiért nem működik)

Microsoft Outlook

Az Outlook nem naptár, hanem levelezőkliens és tárhely-aggregátor. Amikor megnyitjuk, az emailek fogadnak minket a naptár helyett. Az app mindig frissíti a leveleinket, és ezzel nemcsak adatforgalmat generál, hanem a mobilunkat is jobban terheli. Akkor is, ha egyébként már van másik, jól bevált emailkliensünk.

Ha nem gond az email, érdemes kipróbálni. (Android, iOS)

Tucatnyi naptáralkalmazás kipróbálása után arra a következtetésre jutottunk, hogy 

a Sunrise még a mostani, elhanyagolt állapotában is lazán elveri a riválisait. A túlszteroidozott emailkliensként működő Outlook naptárat egészen biztosan.

A szolgáltatások mélyebb integrációja különbözteti meg a Sunrise-t a többi naptáról. A Gmailes naptáraink bejegyzéseinél és a Facebookon szervezett eseményeknél gyorsan meg tudjuk adni a státuszunkat, hogy megyünk-e, vagy sem, mert ehhez nem kell megnyitni a közösségi portált vagy a Google Naptár felületét. A zenei ízlésünkhöz igazított koncertajánlók - a Songkick rendszerén át - városonként lekérdezhetők, és néhány gombnyomással eljutunk a jegyvásárlásig.

Behúzza az időpontokat a projektmenedzselő appokból (Asana, Trello, Evernote), A Meetupból és az Eventbrite-ból, a Google, az Outlook és az Office 365 levelezőhöz tartozó naptárakból, az Evernote-ból, emellett a TripIT útvonalai és a Foursquare becsekkolásai is elérhetők. Érdekes naptárak is vannak, ahogy másoknál, például holdfázisok, nemzeti ünnepek, névnapok és sportesemények.

Egyetlen dologban jó a Sunrise, de abban nagyon. Tucatnyi online szolgáltatásból begyűjti a dátumokhoz kapcsolódó információkat, hogy azokat egyetlen, szép felületen jelenítse meg. Nem akar emailkliens, fájlkezelő, vagy minden mást megjelenítő okosfütyfürütty lenni, és hanyagolja a „valamikor meg kéne csinálni azt a valamit” jellegű, időpont nélküli tennivalókat (aka: to-do). Erre az egy appra kell ránézni, ha tudni akarjuk, hogy milyen programjaink lesznek, és milyenek lehetnek.

A Sunrise bezárása, ha a Microsoft tartja magát a kitűzött célhoz, és a naptárát csak az Outlook levelezőbe beépítve teszi elérhetővé, nagy űrt hagy maga után. Ez bizonyára felkeltette a fejlesztők érdeklődését is, hiszen augusztus 31. után szabad a pálya, lecsaphatnak a volt felhasználókra. Mi abban reménykedünk, hogy valaki megteszi.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok