Index Vakbarát Hírportál

Oroszok tucatjait börtönözték be Facebook-lájkok miatt

2016. június 6., hétfő 09:52

Egy férfit két év börtönre ítéltek azért, mert megosztott egy képet a barátaival, amelyen egy fogkrémes tubus látható a következő szavakkal: „Szorítsd ki magadból Oroszországot!” Az orosz vezetés feltétel nélküli támogatást kér az ország lakosaitól, és úgy tűnik, ebbe nem férnek bele olyan posztok, amelyek szembemennek a hivatalos kommunikációval.

Tavaly legalább 54 embert küldtek börtönbe gyűlöletbeszéd miatt. Legtöbbjüknek azért kell ülnie, mert megosztottak valamit közösségi oldalakon, állítja a moszkvai székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó Szova-csoport. A gyűlöletbeszéd miatt valamilyen büntetésre ítéltek száma a 2010-es 92-ről 233-ra nőtt tavaly.

A 2002-es orosz törvény azokat bünteti, akik veszélyeztetik a nemzet biztonságát, alkotmányos rendjét, fényezik a terrorizmust vagy rasszizmust, és másokat erre buzdítanak. A jogszabály elég tág teret enged a nyomozóhatóságoknak, a náci szimbólumokat terjesztőktől az ártatlannak tűnő posztokig sok minden belefér.

A két évvel ezelőtti ukrán háború tovább szigorította ezeket a jogszabályokat, a hatóságok akár öt évig terjedő börtönnek is büntethetik a gyűlöletbeszédet. A közösségi oldalak posztjait pedig szigorúbban ítélik meg, hiszen azok sok emberhez eljutnak.

Az AP hosszú riportot írt a fogkrémes tubust posztoló férfiról, akivel ügyvédje szerint példát akartak statuálni, hogy mások ne osszanak meg hasonló tartalmakat.

Rovatok