Index Vakbarát Hírportál

Repülhet az első utasszállító drón

2016. június 8., szerda 21:16

Megkapta a szükséges engedélyeket a világ első olyan drónja, amely utasokat is képes szállítani. Illetve egyelőre csak egy utast és azt is 23 percig tudja a levegőben tartani, szóval még van hova fejlődni. Viszont Nevada hatóságai megadták az engedélyt a repüléshez és ezzel a további tesztekhez.

A drónt egy kínai cég, az Ehang fejlesztette. Tavaly mutatták be Las Vegasban a CES-en, azóta együttműködést kötötte a Nevada Institute for Autonomous Systems (NIAS) és a kormányzó gazdasági fejlődésért felelős csoportjával (Governor’s Office of Economic Development). A fejlesztők remélik, hogy még idén meg tudják kezdeni az éles teszteket.

Az Ehangnak már vannak tapasztalatai a drónokkal, bár ez az első alkalom, hogy utast is szállítani képes robotot gyártanak. Eddig kisebb drónokat és kamerákat készítettek.

Olyan navigációs rendszert terveznek, amelynél az utas csak beüti, hova szeretne menni és a drón elszállítja oda. Mint a Google önjáró autói. Az utasszállító drón 3,5 kilométer magasra képes emelkedni és akár 100 km/órás sebességgel tud haladni. Összesen 23 percig tud repülni, tehát túl hosszú távolságra nem tudja szállítani utasát.

Még nagyon kezdeni stádiumban vannak a tesztek, a jövő évtized közepéig biztosan nem lesz kereskedelmi forgalomban hasonló gép. Legalábbis a mostani tudásunk szerint.

Rovatok