Index Vakbarát Hírportál

Kipróbáltuk a világ első darabokra szedhető telefonját

2016. június 10., péntek 17:24 | aznap frissítve

A Lenovo azt reméli, hogy megcsinálta azt, amit a az IBM a pécével: modulárissá tette az okostelefont, és így a Moto Z-hez elvileg bárki fejleszthet majd hardvert és szoftvert. Egyelőre négy modult mutattak be, ebből egy csak alibi, a másik három viszont tényleg hasznos. Hosszú körműek előnyben, de az is jól jár, aki szeret ágyban filmezni. Kipróbáltuk a Motomods nevű moduljait.

Csak szeptembertől kapható a Lenovo moduláris termékcsaládját, a Motomodsot elindító Moto Z telefon, de mi már most kipróbálhattuk a San Fransiscó-i TechWorldön, rögtön a leleplezés után. A Moto név kcisit megtévesztő, azért használják, mert még 2014-ben a Lenovo megvette a Google-től a Motorola Mobilityt, a telefonos üzletágat, és megtartotta a márkát.

A Moto név megint szép lesz

A Lenovo most olyat ért el, amivel már több konkurense próbálkozott, eddig sikertelenül: modulárissá tették az okostelefont, egyetlen portba sűrítették az összes fontos csatlakozót, és pár mágnessel a hátlapra csaphatunk mindenféle kiegészítőket az alaptelefonhoz. 

A Lenovo pont azt várja ettől, ami az IBM PC-vel történt: hogy a megoldás elterjed, gyakorlatilag egy ökoszisztémát mutattak be, amire majd mindenki szoftvereket és - eddig szokatlan módon - mobilos hardvereket fog fejleszteni. Meglátjuk, mi lesz ebből, az mindenesetre biztos, hogy sikerült megelőzniük a Google-t, ami még mindig csak a demózásnál tart saját, szétszedhető telefonjaival a Project Ara keretében. Egyértelműen túlléptek az másik próbálkozót, az LG5-öt jellemző gyerekbetegségen is: azt a telefont ki kell kapcsolni, ha lecserélik a modulját, ez pedig a napi használatban egyszerűen nem működik. A Moto Z viszont végig bekapcsolva marad műtét közben, sőt, elvileg a hibákat is lekezeli, ha véletlenül lerántjuk a kiegészítőnket róla.

Mindennek ára van

Úgy tartja a mondás, mindennek ára van. Egyelőre a Moto Z moduljairól gőzünk nincs, csak annyit tudtunk meg, hogy szeptemberben Közép-Kelet-Európában is kapható lesz, de nem minden piacon. Csak reménykedhetünk benne, hogy Magyarországon is az elsők között vezetik be. Más árról viszont tudunk, arról, amit azért kellett fizetni, hogy a telefon moduláris legyen: dobták a jack dugót, egyszerűen már nem fért el úgy, hogy közben az alaptelefon vékony maradjon. (Ugyanezt a lépést rebesgetik egyébként az ősszel érkező iPhone 7-ről is.)

A másik ár, amiről nem nagyon beszéltek, viszont a Project Ara is ebbe az irányba megy: egyszerűen nem lehet minden moduláris. Azaz nem cserélhetjük le a kijelzőt vagy a beépített kamerát, csak egy hátlapot pakolhatunk a telefonhoz. Így kicsit túlzás, hogy a Moto Z darabolható, inkább csak kettészedhető (a többihez már fejsze kell). A kamera a helyén marad, minden modul egy jó nagy lyukkal biztosítja, hogy ne zavarjon bele a képkészítésbe. És itt az első meglepetés felhasználói szemmel: egyelőre nincs olyan hátlap, amivel még jobb kamerát lehet rakni a telefonra.  Viszont már készül, és a DSLR-fényképezők szintjét is hozhatja majd a telefonunk vele, legalábbis ezt ígérik.

Egyelőre négy modunk van

Nem tudjuk, mi lesz a helyzet szeptemberben, amikor hivatalosan is piacra kerül a Moto Z, de egyelőre négy modunk van, mindegyiket külön dizájner tervezte, egész jól néznek ki, felpakolni nagyon könnyű őket, levenni már kevésbé: lányok előnyben, hosszú köröm kell hozzá. Bár az aljára raktak egy kis részt, ahová benyúlhatunk, nulla körömmel ez sem könnyű. Én valahogy reflexből mindig a tetején próbáltam leszedni a modulokat, de ez már egyéni probléma. A négy modul, amit kipróbáltunk:

  1. Style Shell: Ugye milyen jól hangzik? Hát, pedig semmit sem tud, vicces is külön modulnak eladni, ugyanis ez egy színes hátlap. Azt tudja, hogy színes. Függöny. Üdvözöljük önöket újra a kétezres évek elején, amikor mindenkinek ugyanolyan Nokiája volt, de a tömeges különbözőség nevében hátlapokat meg előlapokat lehetett venni a telefonhoz, és mindenki megmutathatta, milyen jó ízlése van. Vagy ízléstelensége. Hát, most 2016 van, és már csak a hátlapokhoz nyúlhatunk. Mondjuk ilyet kb. bármilyen telefonhoz vehetünk.
  2. A JBL modja már sokkal hasznosabb, bár ugyanazt az "Én vagyok itt a Jani" üzemmódot is gerjesztheti, mint a hátlapok: hangfalat ragaszthatunk a telefon hátuljára. Kap kis lehajtható pöcköt is, így kitámaszthatjuk. Nem vagyok audiofil, vagy hogy kell ezt egyáltalán mondani, de engem azért arról nem győzött meg, hogy ez bármilyen normális hangfalat helyettesítene. Mindegy, a 7-es buszra jó lesz.  A szoftveres része viszont meggyőző: abban a pillanatban, ahogy hozzápattant a telefon hátuljához a hangfal, már bömbölt is. Mondjuk, előfordult az is, hogy nem indult el ugyanígy, de ehhez nem kellenek modok, az Android magától is produkál ilyen hibákat, együtt lehet vele élni, ha csak másodszori nyomkodásra sír fel Jimmy a telefonból.
  3. Engem leginkább az Insta-Share Projector varázsolt el: felpattintás után ugyan még külön be kell kapcsolni, de kivetíti, ami éppen a telefonon van. Utálja a pécé hangját, a laptop meg túl nagy és meleg az ágyba, de nem egyedül is akar filmezni, és van egy darab egyenes felülete? Akkor remek megoldás lesz. Külön jó, hogy a projektor maga kapott aksit, így nem a telefont szívja le. Nyilván töltögetni kell külön, még egy kütyü, amire figyelni kell, de hát mégis, ha valamit 2016-ban várunk az okostelefonoktól, akár üzleti akár személyes vonalon, az tényleg az, hogy bárhol előkapom és kivetítek vele. Az viszont furcsa, hogy külön kapcsológomb van rajta: mit csinál, ha lepattintom, kivetíti a semmit? Már látom előre, hogy mindig elfelejtem kikapcsolni, és lemerül. A fényerőt nem volt lehetőségem tesztelni rendesen, de rossz körülmények között is látszott a lényeg, sötét szobában biztos még jobb lesz.
  4. A negyedik megoldás megint kicsit kilóg a modok sorából, mert nem ad új funkciót a telefonhoz: ez pedig a pótaksi. Ami plusz, hogy elég felpattintani, nem kell állandóan a telefonon lennie, és már működik is. Kipróbáltam, egyszer csak kiírta, hogy még X százalék, ami nagyon jó érzés volt ebben az állandóan lemerülő világban. Ja, és plusznak szánják azt is, hogy nagyon dizájnos, győzikecsíkos, bizonyos Kate Spade tervezte, akit biztosan ismernem kellene, ha nem annyit tudnék a divatvilágról, hogy létezik Fashion TV.

Összességében tehát van egy aksink, egy műanyagdarabunk, és két, a telefont valós új funkciókkal ellátó modolunk, amik szoftveresen tökéletesen működnek az eddigi megoldáskhoz képest, és elég masszívnak is tűnnek. Erre mondják az amerikaiak, hogy "It's a good start", azaz ez egy jó kezdés, meglátjuk mi lesz szeptemberben. Valószínűleg, ha ki tudnak jönni a telefonhoz ragasztható profi kamerákkal, tényleg mobilforradalom.

(Munkatársunkat a Lenovo utaztatta a TechWorld konferenciára.)

Rovatok