Index Vakbarát Hírportál

Az Apple jól eltitkolja, hogy mire készül

2016. június 12., vasárnap 09:46

Jövő héten kezdődik a WWDC, az Apple éves fejlesztői konferenciája, ahol általában szoftverekről van szó. Most már van is miről beszélni, hiszen az Apple-nek számtalan online szolgáltatása és négy különböző operációs rendszere van. Most új hardverre nem számíthatunk.

A esemény sztárja egyértelműen a hangvezérelt Siri asszisztens lesz, amely végre megjelenhet a Mac OS rendszerű gépeken, és a mostaninál sokkal okosabb lesz. Az Apple nem halogathatta tovább, hogy foglalkozzon a Sirivel, mert mindegyik riválisa hatalmas előrelépést tett a mesterséges intelligenciával feltuningolt robotjaival. Az egykor úttörőnek számító Siri igencsak lemaradt.

Az egyik legnagyobb előrelépés az lesz, hogy - állítólag - bármely appfejlesztő képes lesz kihasználni a Siri képességeit, ami azt jelenti, hogy az asszisztens a pizzarendeléstől a navigációig mindenféle tevékenységben segítséget nyújthat a felhasználóknak.

Az Apple Music szolgáltatásnak is meg kell újulnia, mert az indulása óta eltelt egy évben sok minden kiderült arról, hogy mire kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, és mely funkciók nem érdekelnek az égvilágon senkit sem. A személyre szabott zenei ajánlók javulnak, míg az Apple Connect valószínűleg eltűnik, mert a sztárok enélkül is kapcsolatba tudnak kerülni a rajongóikkal a közösségi portálokon. 

Okostelefonok és tabletek - iOS

Azt feltételezzük, hogy az iOS esetében csak apróbb újítások lesznek, mármint a fentieken túl, hiszen a Siri és az Apple Music feltuningolása ezt a rendszert is érinti. Biztosan lesznek apróbb módosítások a dizájnon, hiszen még mindig van hely néhány lekerekített oldalú négyszögnek.

A pletykák szerint a Fotók app is kap néhány új szerkesztőeszközt, de nem a Photoshop leigázása a cél, hanem hogy a képekre jól tudjunk megjegyzéseket írni, nyilakat és karikákat rajzolni. A Mail appban már vannak ilyen eszközök, úgyhogy csak át kell azokat tenni a képszerkesztőbe.

Számítógépek - MacOS

Maga a név is újdonság, hiszen most OS X néven ismert az Apple számítógépekre szánt operációs rendszere. Egy kódban találtak rá az átnevezésre utaló nyomokra, ami azért is érdekes, mert az Apple nemrég még úgy gondolta, hogy pont a Mac előtagra nincs szükség, és a Mac OS X helyett az OS X-et kezdte használni.

Már volt szó a legnagyobb újításról: a számítógépeken is megjelenik a Siri. Elképzelhető, hogy az újabb Mac gépeken kattintás nélkül is működik majd a hangvezérelt asszisztens, és elég lesz odabúgni, hogy "Hey Siri", ha valamit akarunk tőle. 

Tévék és órák - tvOS és watchOS

Ez az Apple legjobban őrzött titka, erről a két operációs rendszerről ugyanis nem láttunk izgalmas pletykákat. Azt azért nehezen tudjuk elképzelni, hogy mindkét szoftvert változatlanul hagyja az Apple. Persze a Siri ezeken a platformokon is okosabbá válhat.

Egyetlen dologban vagyunk egészen biztosak: követni fogjuk Tim Cook és az Apple többi igazgatója hétfő este leadott nyitóbeszédét, és minden újdonságról beszámolunk.

Rovatok